Bålfad Guide: Hvilket bålfad skal du varme dig ved på de lange sommernætter?

Bålfad Guide: Hvilket bålfad skal du varme dig ved på de lange sommernætter?

01/06/2021 0 Af Morten

Når du først får fingrene i det rette bålfad, vil du ikke kunne leve uden. I realiteten kan du bruge et bålfad året rundt, men det har nok sin storhedstid i foråret og om sommeren. Det er smart at have et bålfad, da det er mere sikkert at lave et bål. Der er samling på bålet i et bålfad, og du risikerer ikke at det spreder sig.

Ydermere er der ikke noget, der klæder en have mere end et stilfuldt bålfad på terrassen. Forestil dig, hvordan du og dine venner sidder i havemøblerne en sommeraften med god mad og et godt glas vin. Ville der være noget mere hyggeligt end et lille bål i hjørnet på terrassen, der lige skaber lidt hyggeligt lys og varme?

Bålfad i stål

Höfats Triple 120

  • Unik, rustik patina
Bålfad på ben

Bon-fire Basissæt 4

  • Mulig for at tilberede mad
  • Transportabel
Bålfad weber

Weber Fireplace

  • Med låg
  • Transportabel

Hvad er bålfadets funktion?

Der findes mange forskellige slags bålfade, og der er ikke rigtig to, som ligner hinanden. Bålfade findes i mange forskellige materialer, former og farver. Så det er nemt at finde et bålfad, der matcher din have og dine havemøbler. Du vil også kunne finde bålfade med låg eller rist, sådan du kan lave mad over bålet.

Der er derfor mange muligheder med et bålfad – det handler bare om at finde det rigtige. Så kan du komme i gang med at lave mad over bål, riste skumfiduser eller nyde varmen og lugten af et ægte bål.

Et bålfad kan have mange forskellige funktioner i haven. Det kan både være en skulptur, en pynteting, eller det kan have en funktion. For eksempel kan det blive inddraget i madlavningen. Det er op til dig, hvilken funktion du vil have, at dit kommende bålfad skal have.

Vi vil guide dig igennem mange forskellige typer, som du kan bruge til madlavningen eller til pynt på terrassen, der har den funktion, at den kan varme og skabe hygge. Du har mange muligheder med et bålfad, det handler bare om at finde det rigtige.

LÆS OGSÅ: Terrassevarmer guide – Sådan holder du dig varm på terrassen


Sikkerheden med bålfad

Der findes mange forskellige typer af bålfade, og du vil hurtigt opdage, at der også er mange forskellige højder. Nogle bålfade bliver lavet til, at de kan stå direkte på fliserne eller græsset, mens andre bliver lavet med ben. Du kan sagtens stille et bålfad direkte på fliserne, dog skal man være opmærksom på, at fliserne kan blive meget varme.

Du kan også stille den på græsset, igen skal du bare være opmærksom på, at græsset bliver beskadiget af varmen på det sted, hvor den står. Det kan derfor være en god idé at vælge et bålfad med ben, da den lige kommer lidt over jorden.

Det er også smart at finde et bålfad med ben, da du får bedre arbejdsforhold, hvis du har tænkt dig at kaste dig ud i at lave mad over bål til familien.

Mange forhandlere anbefaler et Bon-fire bålsæt på 140 cm, da du dér får et bålfad med ben. Dette fås hos forskellige online butikker, og dermed også forskellige priser. Vi har fundet det til gode priser hos disse online forhandlere:

Bålstativ
Forhandler
Pris
Læs mere
Set til
636 kr.
Set til
738 kr.
Set til
699 kr.

Hvis du gerne vil bruge det til madlavning, kan du finde samme Bon-fire bålsæt, hvor du får en gryde og en pande med til sættet. Dette bålfad bliver lavet i både sort og sølv.

Det kan være lidt mere sikkert med et bålfad med ben, da børn lægger bedre mærke til det, idet det er hævet lidt fra jorden.

Bålsæt
Forhandler
Pris
Læs mere
Set til
1.422 kr.
Set til
1.422 kr.
Set til
1.399 kr.

Skab hygge med et bålfad

Det er hyggeligt med ild og bål, og man kan slappe af, mens man svæver væk i sine tanker, når man ser ind på bålet. Med et bålfad kan du opnå dette, da du har et ægte bål – bare under mere sikre omstændigheder. Bålet er i fadet, hvorfor du ikke skal være bange for, at der går ild i græsset eller noget andet. Der er nemlig en anden sikkerhed med et bålfad. Du kan også skabe hygge i de kolde vintermåneder. Du kan tænde et bål uden for og nyde det inden for i stuen. Du kan også tage varmt tøj på og et lækkert tæppe over dig, mens du sidder udenfor og nyder gnisterne.

LÆS OGSÅ: Gasgrill guide – Sådan finder du den perfekte gasgrill

Det er ikke kun hyggeligt for de voksne med et bål, du kan også sagtens skabe hygge sammen med de små. Lav et bål, hvor I kan riste skumfiduser eller lave lækre snobrød. Du kan endda sætte en pølse på en pind, så I kan putte pølserne ned i snobrødet. Det er kun fantasien, der sætter grænser – og du vil helt sikkert få skabt mange hyggelige minder med et bålfad i haven.


Bålfade i støbejern

Bålfade bliver lavet i blandt andet støbejern, da det er et tungt materiale. Det er et materiale, som du kan have stående udenfor, selvom det blæser meget.

Det bør stå under et halvtag, når den ikke er brug, da materialet ikke er rustfrit. Derudover får støbejern en flot patina, og det er med til at give et råt og lækkert look til din terrasse. Støbejern er nemt at vedligeholde, hvorfor mange vælger at finde et bålfad i det materiale.

Bålfad i støbejern

Hvis du går efter et rundt bålfad i støbejern, kan du finde forskellige størrelser. På den måde er der en løsning, ligegyldigt hvor meget plads du har, og hvor stort et bål du gerne vil opnå.

Vi har fundet et par bålfade, som hver i sær egner sig godt til forskellige lejligheder og steder, så der er noget for enhver smag. Det kunne f.eks. være et bålfad i støbejern med en diameter på 60 cm, der er perfekt til terrassen.

Forhandler
Pris
Læs mere
Set til
519 kr.
Set til
519 kr.

Bålfade i stål

Bålfade i stål er nogle af favoritterne blandt mange forhandlere, og der bliver også lavet rigtig mange forskellige typer af stålbålfade. Det er i dette materiale, at der også bliver testet lidt med faconen.

Det behøver jo ikke altid at være rundt. I hvert fald ikke hvis du spørger Höfats, som har lavet et smukt design til et bålfad, som du vil forelske dig i med det samme.

Bålfadet har trekantet former, men det er stadig muligt at tilkøbe riste, så du kan lave mad over bål. Höfats Triple bålfad måler 120 cm i diameteren. Du vil komme til at bruge det som en grill ved hjælp fra grillristen, når du først kommer i gang. Der er mulighed for, at du kan tilkøbe flere riste til stativet. På den måde kan du lave mere mad i flere lag over bålet. Bålfadet er både smukt at se på, mens den stadig kan få en funktion.

Bålfad i stål
Forhandler
Pris
Læs mere
Set til
2.249 kr.
Set til
2.249 kr.

Det klassiske bålfad fra Bon-fire er et billigt kvalitetsbålfad, hvor du får al den hygge for pengene, som du kan forestille dig. Det er et enkelt stålfad med tre korte ben, der sørger for, at din græsplæne også er grøn, efter du har haft gang i bålet. Den har en diameter på 70 cm og vejer kun 7,2 kg.

Det gør bålfadet nemt at flytte, hvis du både vil have mulighed for at sidde på terrassen med bålfadet og samtidig have mulighed for at sidde på græsset.

Vægten er en af alle stålfadenes fordele, da de ikke vejer så meget, som et bålfad i støbejern vil gøre – hvilket selvfølgelig også har sine fordele.

Lille bålfad
Forhandler
Pris
Læs mere
Set til
417 kr.
Set til
417 kr.
Set til
399 kr.
Set til
399 kr.

Når bålfade i stål ikke vejer meget, gør det deres funktioner mere fleksible. Du kan både rykke den ud på græsset, hvis din teenagedatter vil have lidt privatliv med sine veninder. Men du kan også gøre den til samlingspunktet for hele familien på terrassen. Her kan den skabe hygge med sin varme, og I kan lave snobrød på den, når ilden har fortaget sig. Ulempen ved vægten er, at hvis det for eksempel blæser kraftigt, vil du være nødsaget til at flytte bålfadet i læ.

Med et bålfad i støbejern har du et bålfad der kan veje 40-70 kg, hvis ikke mere. Det er derfor ikke til at flytte med, så det skal næsten have en fast plads på terrassen. Til gengæld skal du så heller ikke rykke med det, hvis vejret bliver dårligt, da chancerne for, at vinden kan blæse det omkuld, er minimale.


Et bålfad som en grill – Weber kommer med et godt bud

Weber bålfad
Forhandler
Pris
Læs mere
Set til
1.309 kr.
Set til
1.309 kr.

Weber er kendt for deres kvalitetsgrill og alt det tilbehør til grillen, som du kan drømme om. De er også kommet med deres bud til, hvordan et bålfad kan se ud. Man kan godt se, at det er i stil med en Weber grill, men deres bålfad har stadig et elegant, men praktisk ydre.

Bålfadet fra Weber har et smart låg, som kan lukkes, så regnen for eksempel ikke kommer ned i fadet. Men det har også den smarte funktion, at det kan dræbe ilden, når I ikke længere skal sidde udenfor og høre på den genkendelige knitrelyd fra gløderne. Sikkerheden er ligeledes god med Webers bålfad.


Kan man finde bålfad på tilbud?

Bålfade kommer hele tiden på tilbud, og du vil derfor kunne finde nogle kvalitetsbålfade til gode priser. Det er jo oftest en forårs- og sommervare. Derfor kan der være gode tilbud på dem i efteråret og til vinter. Der kan du sagtens slå til, så du kan få lige nøjagtigt det bålfad, som passer til din have – bare til færre penge. Du vil selvfølgelig opleve, at der kommer udskiftning på design af bålfade. Hvis du går efter det klassiske runde bålfad, kan du sagtens skynde dig at købe et på tilbud, uden at gå på kompromis med kvalitet eller stil.

LÆS OGSÅ: Plæneklipper guide – Din guide til at finde en god plæneklipper

Udover tilbud er der mange af vores kvalitetsforhandlere, der altid har arbejdet med prismatch. Det vil sige, at du kan matche prisen fra et andet sted med vores forhandlere, så du er sikret god og troværdig betjening, samtidig med at du får en god pris. Du kan blandt andet prismatche på 10-4.dk.


Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg køber et bålfad?

Det er godt at huske på, at det et ”møbel” til haven. Det skal derfor stå udenfor det meste af året. Mange vælger at lade det stå udenfor om vinteren, da det kan være hyggeligt at tænde et bål og se det brænde indenfor. Det er derfor vigtigt at sørge for, at materialerne kan holde til at stå udenfor i al slags vejr.

Både støbejern og stål har godt af at komme under et halvtag, hvis det regner meget. Det kan dog også godt tåle at blive vådt.

Det regner meget i Danmark, hvorfor det også er vigtigt at lægge mærke til, om der er et hul til, at regnvandet kan løbe ud af bålfadet. Hvis der ikke er et hul, er du nødt til at vende bålfadet på hovedet hver gang, du vil tænde et bål, hvis det har regnet. Dette kan være lidt besværligt, hvis du har et bålfad af støbejern, da det måske vejer 40 kg eller mere.

Bedste bålfad

Det er derfor en god huskeregel, at der skal være et lille ”afløb” til regnvandet – medmindre der for eksempel er et låg til bålfadet. Det har eksempelvis Weber lavet til sit bålfad eller en anden innovativ løsning.

Udover materialer og det lille ”afløb” er det også vigtigt, at du ved, hvad du går efter, når du vil finde dit nye bålfad. Der er rigtig mange typer og faconer, hvor nogle af dem kan kombineres, mens andre mest er lavet til pynt.

Hvis du ikke helt har taget stilling eller gerne have noget pynt til terrassen, som kan have mulighed for at have en madlavningsfunktion, kan du finde et bålfad, hvor der kan tilkøbes en rist, som for eksempel bålfadet fra Höfats. Der kan du både lave et bål, men du har også mulighed for at lave mad over bålet på grillristen.

{{ reviewsOverall }} / 5 Brugere (1 Vurdering)
Vurdering af testen5
Hvad synes andre brugere.. Skriv en vurdering
Order by:

Vær den første til at skrive en vurdering.

Verified
/ 5
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Skriv en vurdering