Beskærersaks guide – Komplet vejledning til at finde din lille, nye bedste ven i haven

Beskærersaks guide – Komplet vejledning til at finde din lille, nye bedste ven i haven

12/03/2021 0 Af Morten

ANNONCE - Vi tester ikke nødvendigvis selv produkterne, men kan også baseres på research, analyser, kundeanmeldelser mm. Kun produkter fra vores kommercielle partnere inkluderes i indlægget. Derfor betragtes dette som en annonce.

En beskærersaks er et vigtigt redskab for gartneren eller havemanden, og den vil give haven en lille studsning, så den kan komme til at stå helt skarpt til sommer.

Beskærersaksen er en mindre saks, som kan klippe små grene af mindre planter. Der findes forskellige størrelser af beskærersakse, men oftest er de kendetegnet ved deres mindre størrelse. Det er et redskab, hvor det er vigtigt, at den har et skarpt klippehoved og ikke mindst et behageligt håndtag.

Hvis din have skal have en lille studsning, hvor der er nogle grene, som lige skal klippes til, så læs med i vores beskærersaksguide. Vi forklarer, hvad du skal være opmærksom på, når du køber en beskærersaks, hvilke formål en beskærersaks vil være god til og meget andet, som du måske ikke allerede ved om beskærersakse.

Vi vil inddrage produkter, der enten har været en del af uvildige tests eller beskærersakse, der kan noget ud over det sædvanlige.


Hvad er en beskærersaks?

beskærersaks tilbud

En beskærersaks er som sagt et vigtigt redskab for havemanden, der gerne vil have en knivskarp have, hvor grenene er blevet beskåret med et skarpt snit. Et skarpt snit kræver en god beskærersaks, da den skal kunne skære sig igennem selv nogle forholdsvis tykke grene.

Som navnet antyder, har en beskærersaks det formål at beskære buske, træer og blomsterbede. Vi beskriver i et senere afsnit, hvordan du bedst beskærer dine træer og buske med en beskærersaks.

Der findes nogle forskellige typer inden for beskærersakse, og disse vil vi gennemgå i guiden. Du kan nemlig både finde en traditionel beskærersaks, som vil kunne komme igennem det meste, men med en traditionel beskærersaks er det også dine egne kræfter, som sættes i spil i forhold til resultatet.

Der er derfor også lavet nogle akku-beskærersakse, hvor du kan få lidt ekstra hjælp til beskæringen – en akku-beskærersaks vil også være favorabel, hvis du skal beskære nogle tykkere grene.


Hvilke typer beskæring findes der?

Der findes forskellige måder, hvorpå du kan beskære en busk, et rosenbed etc. Vi har opdelt beskæringen i fire kategorier, da man ikke altid beskærer lige meget. Den bedste beskæringsmåde kommer nemlig meget an på, hvilket resultat du går efter:

  1. Kraftig beskæring: Du beskærer alle buskens eller rosenbedets grene helt ned til jorden.
  2. Halv beskæring: Du beskærer alle buskens eller rosenbedets grene ned til halv længde.
  3. Beskæring af gamle grene: Du beskærer kun de grene, der er gamle og derfor ikke skyder længere. De sunde grene beskærer du ikke.
  4. Let beskæring af gamle grene: Du beskærer kun nogle af de gamle grene, så nye skud kan komme til mellem de ældre skud.

Ved en kraftig beskæring kan det være fordelagtigt at vælge en kraftfuld beskærersaks, som kan skære igennem tykkere grene, idet du skal have fat helt nede ved jorden, hvor grenene typisk er tykkere.

Et eksempel på en kraftfuld beskærersaks er en beskærersaks fra Felco, den har en skærekapacitet på 2,5 centimeter, hvorfor denne vil være oplagt til en kraftig beskæring af træer, buske eller andet.

Beskærersaks→ Set hos Plantetorvet.dk til 338 kr.

→ Set hos Byghjemme.dk til 339 kr.

→ Set hos Frishop.dk til 339 kr.

→ Set hos Toolster.dk til 349 kr.

→ Set hos ComputerSalg.dk til 432 kr.

→ Set hos Homeshop.dk til 449 kr.

→ Set hos Wattoo.dk til 490 kr.

Den vil kunne komme igennem det meste. Forbrugerrådet Tænk har givet Felco 2 en meget positiv bedømmelse i deres beskærersaks test, hvorfor den lander i den bedste kategori.

Skal du derimod kun lave en let beskæring af nogle ældre grene, så kan du sagtens bruge en mindre kraftfuld beskærersaks. En beskærersaks, som ville være et oplagt valg til dette, kan være Gardena Classic.

billig beskærersaks→ Set hos Byghjemme.dk til 85 kr.

→ Set hos Frishop.dk til 85 kr.

→ Set hos ComputerSalg.dk til 93 kr.

→ Set hos Proshop.dk til 95 kr.

→ Set hos 10-4.dk til 98 kr.

Det er en billig beskærersaks, som kan komme igennem 2,2 centimeters grene. Du kan læse om Gardena Classic i testen fra Forbrugerrådet Tænk, hvor den får en rigtig god score i deres test.

Det kan være en fordel at have et mindre udvalg derhjemme, da det ikke er hvert år, at man beskærer hele bedet ned.


Hvordan beskærer du dit frugttræ, dit rosenbed eller dine buske bedst?

Hvis du skal ud at beskære dine bede, buske eller træer, så er det væsentligt at vide, hvornår du får det bedste resultat. Roser skal nemlig beskæres på et andet tidspunkt end eksempelvis frugttræer. Der er også forskel på, hvornår de forskellige frugttræer skal beskæres, hvorfor det er meget vigtigt at sætte sig ind i.

Beskæring af roser

For at opnå det smukkeste resultat til sommer med dine roser, skal du beskære dem i den sene vinter. Du må ikke starte for tidligt, da de dermed ikke vil kunne overleve frostskader. Du må heller ikke gøre det for sent, da du kan risikere at klippe nye skud af. Det er derfor en hårfin grænse, som man skal overveje og overholde, når man vil beskære sine roser. Når det så er sagt, vil du kunne få nogle smukke rosenbede, hvis du beskærer dem på det rette tidspunkt.

Beskæring af æbletræer

Æbletræer eller pæretræer skal beskæres nogenlunde på samme tid som et rosenbed, dog vil et æbletræ kunne overleve en smule frost, hvis du skulle komme til at beskære det for tidligt. Beskær æbletræet i løbet af den sene vinter eller i starten af foråret, så der kan komme endnu flere æbler på træet til efteråret.

Beskæring af blommetræer

Desværre er det lidt anderledes med blommetræer, da de ikke skal beskæres på lige fod med eksempelvis æbletræerne – det ville ellers have været nemt at kunne klare det hele på samme tid. Et blommetræ har bedst af at blive beskåret sent i august eller i september, hvor det så vil være klar med nye skud sommeren efter, så I kan plukke lækre og saftige blommer igen.


En traditionel beskærersaks: Lille og skarp

De fleste kender en beskærersaks på, at den er lille, handy og selvfølgelig skarp, så den kan efterlade et pænt snit. Snittet er vigtigere, end man først antager, idet en beskæring kan være hård ved træet. Det er derfor vigtigt at lave snittet så præcist som muligt og så tæt på hovedgrenen som muligt, så træet har de bedste forudsætninger for at hele.

Forbrugerrådet Tænk giver Fiskars Smartfit beskærersaks gode bedømmelser, hvilket betyder, at det er en meget god og fornuftig beskærersaks, som du vil kunne bruge i mange år.

bedste beskærersaks→ Set hos ComputerSalg.dk til 135 kr.

→ Set hos 10-4.dk til 140 kr.

→ Set hos CDON.dk til 149 kr.

→ Set hos Davidsenshop.dk til 150 kr.

→ Set hos Homeshop.dk til 150 kr.

→ Set hos Byghjemme.dk til 159 kr.

→ Set hos Frishop.dk til 159 kr.

→ Set hos Wattoo.dk til 207 kr.

Den ender i kategorien ”god”, hvor den især brillerer med dens brugervenlighed og ergonomi. Den har en skærekapacitet på 2,4 centimeter, hvor det er muligt at indstille beskærersaksen med to forskellige indstillinger, hvilket helt sikkert er et plus, så du kan komme igennem både tynde og tykkere grene på sikker vis. Den har et behageligt håndtag, hvorfor det er en beskærersaks, som du sagtens vil kunne bruge over længere tid uden at få ondt i hænderne.


Få en hjælpende hånd til beskæringen: En akku-beskærersaks

Hvis du har svært ved at efterlade et skarpt snit på grund af manglende kræfter i hænderne, så kan det være, at du skal overveje en akku-beskærersaks. Denne vil nemlig kunne hjælpe dig bedst muligt, så du får et skarpt snit, og dine roser endnu engang kan stå og pryde i haven.

Akku beskærersaksEt eksempel på en akku-beskærersaks er Bosch akku beskærersaks, som er en hjælpende hånd til at kunne give et skarpt snit.

→ Set hos 10-4.dk til 600 kr.

→ Set hos ComputerSalg.dk til 664 kr.

→ Set hos CDON.dk til 690 kr.

→ Set hos Davidsenshop.dk til 700 kr.

→ Set hos Homeshop.dk til 819 kr.

Den har en skærekapacitet på 2,5 centimeter, hvorfor denne vil være oplagt til en kraftig beskæring af roser, mindre buske og en let beskæring af æbletræets grene.

Det kan være en fordel at vælge en beskærersaks, som er drevet af batteri, hvis du har mange bede eller små grene, som skal beskæres. En akku-beskærersaks gør arbejdet nemmere for dig, idet den vil have noget ekstra styrke, som en traditionel beskærersaks ikke har.


En beskærersaks med et langt håndtag: God til tætte buske

Som vi indledte med, så findes der mange forskellige typer beskærersakse, hvilket der blandt andet gør, fordi der er mange forskellige grene, buske og bede, som skal beskæres. Hvis du derfor skal til at beskære nogle tætte buske, så kan en lang beskærersaks være en stor fordel. De allerede foreliggende beskærersakse har alle været med et mindre håndtag, hvorfor vi også gerne vil præsentere en beskærersaks med et langt håndtag.

Lang beskærersaks

Gardena Slim-Cut-beskærersaks er en oplagt kandidat til dig, der gerne vil have beskåret et par buske ude i haven. Den har nemlig det føromtalte lange håndtag, som kan være meget praktisk, når du beskærer tætte buske. Det kan nemlig være meget svært at få beskåret busken præcist og med et fint snit, hvis du sidder i en akavet stilling inde i busken.

Den har en skærekapacitet på 2,8 centimeter, hvor den også kan indstilles i to klippeindstillinger, så du har de bedste forudsætninger for at få et flot resultat.

→ Set hos Byghjemme.dk til 397 kr.

→ Set hos Frishop.dk til 397 kr.

→ Set hos Proshop.dk til 407 kr.

→ Set hos Plantetorvet.dk til 479 kr.

Du kan finde Gardena Slim-Cut-beskærersaks hos flere forhandlere, hvilket fortæller os, at det er en meget populær og ikke mindst brugbar vare.


Hvad skal du være opmærksom på, når du er på udkig efter en beskærersaks?

Det er altid en god idé at tage højde for, hvad du skal klippe igennem. Skal du klippe meget kraftige grene igennem, er du nødt til at vælge en beskærersaks, der har en lang skærekapacitet. For hvis din beskærersaks ikke kan gribe om grenen, vil den hverken kunne komme igennem grenen eller efterlade et skarpt resultat.

Hav derfor styr på, hvad du vil beskære, inden du køber en beskærersaks. Det kan være en fordel at overveje, om du skal vælge to forskellige størrelser af beskærersakse, så du har en til tynde grene og en til de kraftige – eller om du skal vælge en grensaks til de kraftigste grene.

En standardbeskærersaks har en skærekapacitet mellem 2,0-2,5 centimeter, hvilket vi også anbefaler, at du går efter. Så vil du i hvert fald nemt kunne komme igennem de fleste grene i haven med et skarpt resultat.

Derudover er det en fordel at vurdere, hvor meget beskærersaksen vejer. Det er et lille redskab til haven, men den kan alligevel veje et par hundrede gram, hvilket kan blive tungt, når du er i gang med at beskære et helt æbletræ. De fleste vil veje mellem 150-250 gram, hvilket vi også anbefaler, at du går efter. Hvis du ikke har så mange kræfter, så vil en beskærersaks på 150 gram være fordelagtig for dig.

bedst til prisen beskærersaksVi har fundet endnu en model fra Fiskars, som blot vejer 145 gram, hvilket er en smule under standardvægten. Fiskars P83 kan derfor anbefales, hvis du gerne vil spare en smule på kræfterne og have en let beskærersaks.

→ Set hos Homeshop.dk til 200 kr.

→ Set hos ComputerSalg.dk til 200 kr.

Fiskars P83 er en lille beskærersaks, som har hele tre trin, hvilket er fordelagtigt, når du bruger den til forskellige størrelser grene. Trinnene indstiller den selv, når den har grenen mellem sine knive, hvorfor du ikke selv skal stå og vurdere dette.

Ydermere mener vi, at kvaliteten er noget af det vigtigste, når du vælger redskaber til haven. Havearbejde er lig med udearbejde, og du ved ikke, om det vil regne, blæse eller andet, når du skal til at beskære dine buske. Det er derfor vigtigt at vælge noget materiale, som kan holde til vejrændringer. Kvaliteten er også vigtig, når det kommer til brugervenligheden, idet du vil kunne få en følelse af, at en beskærersaks i en ringe kvalitet ikke vil kunne klippe grene over ordentligt, hvorfor du måske er nødsaget til at lægge endnu flere kræfter i.


Havesektionen.dk anbefaler – Sådan vælger du

Der er mange muligheder, når det kommer til beskærersakse, og vi kan love dig, at du bliver glad for den beskærersaks, du vælger. Du skal blot tænke på vores råd om valget, så er du sikker på at finde den helt rigtige til dit beskæringsarbejde.

Vi anbefaler, at du går efter en god ergonomi, høj kvalitet og en skærekapacitet, der passer til netop det beskæringsarbejde, som du står overfor. Vælg en langskaftet beskæringssaks til tætte buske og en lille, handy beskærersaks til roserne, træerne etc.

Nu hvor du er i gang med beskærersaksen, så kan det også være, at du skal læse vores guide om Ryobi hækkeklippere, hvis hækken også trænger til en tur.

{{ reviewsOverall }} / 5 Brugere (0 Vurderinger)
Vurdering af testen0
Hvad synes andre brugere.. Skriv en vurdering
Order by:

Vær den første til at skrive en vurdering.

Verified
/ 5
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Skriv en vurdering