Brændekløver – Den ultimative guide til at vælge den optimale model

Brændekløver – Den ultimative guide til at vælge den optimale model

03/05/2021 0 Af Morten

Tænder du ofte op i et bål hjemme i haven? Eller har du en brændeovn eller anden varmekilde, hvor du fyrer med træ? Så har du sikkert brug for brænde. Er du typen, der foretrækker selv at kløve dit brænde, kan det blive en hård omgang at skulle gøre det med en økse.

LÆS OGSÅ: Bålfad Guide: Hvilket bålfad skal du varme dig ved på de lange sommernætter?

Heldigvis finder der noget så smart som en brændekløver. Det kan være den hjælpende hånd, der gør det lidt nemmere for dig at få brænde i hus hurtigt og effektivt. Er du i tvivl om, hvilken model du skal vælge? Læs med i vores guide til brændekløvere her på siden og find inspiration.

Hvad er en brændekløver?

Vi starter lige med at få helt styr på, hvad en brændekløver er, inden vi guider dig igennem valget af en brændekløver. En brændekløver er en maskine, der flækker dit træ for dig helt automatisk. Denne maskine gør, at du blot skal indføre træ, hvorefter maskinen kløver det for dig.

En brændekløver fungerer typisk ved, at der indføres et stykke træ, som kløves med en kile. Der lægges et tryk på denne kile, der kan veje flere tons. Mange brændekløvere kan derfor klare kløvning af selv store stykker træ.


Vælg en model, der kan kløve i den rigtige længde

Når du skal kløve træ, er det vigtigt med en model, der kan kløve træ i den rigtige længde. Alt efter hvad du skal bruge træet til, kan der være forskel på, hvilken længde du har behov for.

Skal du bruge træet til din brændeovn, har du højst sandsynligt brug for en model, som kan gøre længden forholdsvis kort. Skal du i stedet bruge det til brænde, der skal bruges til et større bål eller lignende, har du sikkert behov for en model, der kan klare lange stykker træ.

Der findes flere forskellige modeller, hvor der typisk er et maksimum for, hvilken længden træet må have for at kunne blive kløvet. Overvej derfor nøje, hvad det er for en længde, du har behov for, og find en model, der netop kan klare denne længde.


Power Split 830 V: Kløvekapacitet – kig på ton

Brændekløver

→ Set hos Homeshop.dk til 5.499 kr.

→ Set hos Texas.dk til 5.499 kr.

Det er vigtigt, at du finder en brændekløver, der kan klare det pres, du udsætter den for. Når du skal finde en model med den rigtige kløvekapacitet, er du derfor igen nødt til at vurdere, hvad det er, du skal bruge den til.

Skal du kløve store stykker træ, der er forholdsvis hårde, er der behov for en høj kløvekapacitet. Dette er også tilfældet, hvis du skal kløve træ i mange timer ad gangen. Den høje kløvekapacitet sikrer nemlig, at motoren kan følge med presset.

Kløvekapacitet opgøres i ton. Jo flere tons, jo højere kløvekapacitet, og jo mere kan brændekløveren klare.

Kløver du typisk mindre stykker træ, eller er det forholdsvis blødt træ, kan du sagtens klare dig med en model, der har en kløvekapacitet på 7-8 tons. Det kan for eksempel være en Power Split 830V fra Texas, der har en kløvekapacitet på 8 tons. Læs mere om Texas brændekløvere her.


Benzin eller el?

En vigtig overvejelse er også, om du skal vælge en benzindrevet eller elektrisk brændekløver. Der er fordele og ulemper ved begge modeller. Der er derfor ikke én model, der er bedre end den anden. Det vil igen afhænge af dit behov.

En elektrisk brændekløver benyttes ofte til husforbrug. Den kan typisk klare små og mellemstore stykker træ. Det smarte ved en elektrisk brændekløver er, at den blot skal tilsluttes et kraftstik, og så er du egentlig i gang.

LÆS OGSÅ: Varmepumpe guide – Find den bedste pris på en varmepumpe

Skal du kløve store mængder træ, der er forholdsvis lange og hårde, er det bedre at vælge en benzindrevet model. Disse er mere robuste, da motoren kan klare det hårde pres. En fordel ved en benzindrevet brændekløver er også, at den er nemmere at transportere rundt. Du er nemlig ikke afhængig af, at den skal være tilkoblet strøm.

Skal du for eksempel kløve træ ude i en skov, anbefales det, at du benytter en benzindrevet model.

Ergonomien skal være i orden

Ergonomien er ikke noget, du skal spøge med. Ergonomien er nemlig især vigtigt, hvis du skal bruge brændekløveren i længere tid. Gå derfor efter en, hvor der er taget højde for ergonomien.

Det kan for eksempel være modeller, hvor der er sørget for en behagelig arbejdshøjde. Endnu bedre er det, hvis du selv kan justere arbejdshøjden. På den måde kan du nemlig tilpasse arbejdshøjden specielt til dig, hvilket giver dig den optimale arbejdsstilling.


Power split 2100V fra Texas – En hurtig, turbobrændekløver er en fordel til store mængder træ

Bedste brændekløver→ Set hos Texas.dk til 11.999 kr.

Der er flere situationer, hvor det er en fordel at gå efter en brændekløver, der er hurtig. Det er især tilfældet, når du skal kløve store mængder træ. Ved at vælge en model, der er hurtig, kan du spare en masse tid.

Når du skal finde en hurtig udgave, er det kløvehastigheden, du skal kigge efter. Jo lavere kløvehastighed, jo hurtigere kan du kløve træ.

Skal du have en turbo brændekløver, kan et godt bud for eksempel være Power split 2100V fra Texas. Denne model har en kløvehastighed på 12,5 sekunder.


Power Split 720V også fra Texas

brændekløver→ Set hos Homeshop.dk til 4.999 kr.

→ Set hos Texas.dk til 4.999 kr.

Sammenligner man med en Power Split 720V også fra Texas, har denne model en kløvehastighed på 15 sekunder.

Det virker måske ikke som den store forskel. Det kan dog gøre en markant forskel, hvis du skal have flere hundrede stykker træ kløvet.

Lad os antage, at du skal have hele 1.000 stykker træ igennem. Ved at vælge den hurtigste model kan du spare mere end 40 minutter.


Find inspiration i en brændekløvertest

Er du stadig lidt i tvivl om, hvilken model du skal gå efter? Det kan være en fordel at hente inspiration i en brændekløvertest. Her kan du nemlig få et bedre indblik i, hvad der er fordele og ulemper ved specifikke modeller.

Der er flere forskellige parametre, der kan være relevante at kigge på, når du læser forskellige tests. Det kan især være nogle af de punkter, vi har været igennem indtil nu.


Kindling Cracker – Vælg en brænderkløver, der er bedst i test, når det kommer til sikkerheden

Billig brændekløver

→ Set hos Pejsen.com til 945 kr.

Selvom der er flere specifikationer, der er vigtige at holde øje med, er der dog også andre ting, der er vigtige at tage højde for, når du finder inspiration i en test. Sikkerheden er en yderst vigtig faktor, når det kommer til en brændekløver. Det er bestemt ikke noget, du skal slække på.

Det kan blandt andet være en god idé at gå efter en model med tohåndsbetjening. Det betyder, at der hele tiden skal benyttes to hænder for at benytte brændekløveren.

‘Det er en fordel, der er med til at øge sikkerheden. Der er nemlig ikke risiko for, at du med den ene hånd har tændt brændekløveren, mens du får den anden hånd i klemme i maskinen.

LÆS OGSÅ: Gasgrill Guide – Sådan finder du den bedste gasgrill til din terrasse

Det er vigtigt, at du hele tiden har øje for sikkerheden, når du benytter en brændekløver. Det er både i forhold til din egen sikkerhed, men også andres sikkerhed.

Skal du for eksempel benytte en brændekløver, imens du er ude i haven, hvor dine børn løber rundt og leger, kan det være en fordel at genoverveje dit valg. Her kan det være bedre at vælge en mere manuel løsning, hvis du vil være sikker på, at sikkerheden er i top.

Kindling Cracker har blandt andet en effektiv model, der stadig giver dig præcise kløvninger. Sikkerheden er dog ekstra i top her. Faktisk anses den for at være verdens sikreste brændekløver. Her skal du blot placere træet i brændekløveren, hvorefter du kan benytte en mukkert til at kløve træet med.

Vil du gå mest sikkert til værks, er dette helt klart en løsning, der kan anbefales.


Hvorfor skal du bruge en brændekløver?

Det smarte ved en brændekløver er, at du ikke skal belaste kroppen ved at benytte en økse. Det kan være yderst hårdt for din krop, hvis du har meget træ, der skal kløves. En brændekløver er derfor en måde at gøre det lettere for dig selv på, da det ikke kræver nær så meget fysisk arbejde fra dig.

En brændekløver hjælper dig også med at kløve mere præcist. Der er mere styr over, hvor store stykker træet bliver kløvet i. Det kan gøre det lettere for dig at stable dit brænde efterfølgende.

Derudover ender du ikke med ukurante stykker træ efterfølgende, som man nogle gange kan få, når der skal svinges med øksen.


Hvilken brændekløver er bedst?

Der findes mange forskellige brændekløvere på markedet. Hvilken, der er bedst, afhænger dog af, hvad der passer til dit behov. Den model, der er bedst til naboen, er ikke nødvendigvis den model, der er bedst til dig. Du er derfor nødt til at klarlægge dit behov, før du kan finde den bedste brændekløver.

LÆS OGSÅ: Metaldetektor guide – Den store guide til metaldetektorer

Der er flere forskellige ting, du skal tage stilling til, når du skal have en brændekløver. Vi går her igennem nogle af de vigtigste punkter, du skal overveje.


Kan en billig brændekløver være løsningen?

Mange spørger, om det kan være en løsning at gå efter en billig brændekløver. Det kan det som sådan godt, hvis den ellers passer til dit behov. For det er netop det, der afgør det. Du skal finde en model, der lever op til de krav, du har.

Har du ikke så høje krav, kan du sagtens nøjes med en billig brændekløver. Prisen bør dog være noget, du vurderer sekundært. Ender du med en billig brændekløver, der ikke lever op til dine forventninger, ender du sikkert alligevel med at købe en anden model. På den måde kan det derfor blive en dyrere løsning, end hvis du blot havde valgt den rigtige og måske lidt dyrere model fra start.

Vær derfor meget påpasselig med kun at kigge efter prisen, når det kommer til brændekløvere.


Kan en brændekløver til salg hos private være en løsning?

Vil du gerne spare lidt penge på en brændekløver, har du sikkert overvejet, om du skal købe den brugt hos en privat. Der kan dog både være fordele og ulemper ved denne løsning.

Når du køber den brugt, ved du ikke, hvad den er blevet udsat for, og hvor meget den egentlig er blevet brugt. Det kan derfor være svært for dig at vurdere, hvor længe du egentlig kan have gavn af den. Derudover er der heller ikke nogen garanti, når du køber den brugt.

LÆS OGSÅ: Terrassevarmer guide – Sådan holder du dig varm på terrassen

Der kan selvfølgelig være nogle penge at spare, hvis du vælger at købe den brugt. Det er dog vigtigt, at du er meget påpasselig med at undersøge den grundigt, inden du køber den. Spørg for eksempel om du har mulighed for at teste den af, inden du køber den. Det kan give dig en god indikation på, om den virker efter hensigten.


Få mere for pengene ved at gå efter en brændekløver på tilbud

Vil du på en mere sikker måde spare penge, er det en fordel at gå efter en brændekløver på tilbud. Det er nemlig her, du får mest ud af handlen. Når du køber en brændekløver på tilbud, får du nemlig stadig en garanti på maskinen. Derudover er der ikke nogen forringelse af maskinen, selvom den har en lavere pris.

Ved at vælge en brændekløver på tilbud får du derfor mere for pengene. En strategi kan også være, at du går efter en model, der kan lidt mere, end du har brug for, men netop køber den på tilbud. På den måde holder du dig inden for dit budget, men du får mere for pengene.


Du er nu klar til at finde din brændekløver

Vi har nu disket op med en guide, hvor du har en oversigt over alle de overvejelser, du skal gøre dig, når du skal have en brændekløver. Det er ikke altid så nemt at finde den rigtige, men med denne guide i hånden, kan du meget lettere finde en model, der netop passer til dit behov.

LÆS OGSÅ: Robotplæneklipper Guide – Sådan finder du den bedste model til din have

Her til sidst vil vi netop påpege, at det er vigtigt, at du netop vælger en model ud fra, hvad dit behov er. Det sikrer dig, at du rent faktisk får en model, som du vil blive glad for – også på længere sigt.

{{ reviewsOverall }} / 5 Brugere (0 Vurderinger)
Vurdering af testen0
Hvad synes andre brugere.. Skriv en vurdering
Order by:

Vær den første til at skrive en vurdering.

Verified
/ 5
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Skriv en vurdering