Drivhus guide – Hvilket drivhus skal du vælge? Her er det komplette overblik til dit valg
13/05/2021ANNONCE - Vi tester ikke nødvendigvis selv produkterne, men kan også baseres på research, analyser, kundeanmeldelser mm. Kun produkter fra vores kommercielle partnere inkluderes i indlægget. Derfor betragtes dette som en annonce.
Haveglæden er stor for mange boligejere, og her er det ingen undtagelse, når haven bliver udstyret med et drivhus. Her får du et ekstra uderum med mulighed for mange forskellige funktioner, der kan gøre havelivet endnu skønnere. Men i takt med at populariteten på drivhuse er steget, er der også kommet mange forskellige producenter på markedet. Det kan gøre det svært at overskue, hvad du bør vælge.
I denne artikel fortæller vi dig alt, du har brug for at vide, om drivhuse. Vi giver dig opskriften på at finde det perfekte drivhus, og hvilke producenter du kan være sikker på leverer en høj kvalitet hver eneste gang.
Hvad kan et drivhus?
Lad os kigge lidt nærmere på nogle af de gode fordele ved at erhverve sig et drivhus. Først og fremmest giver et drivhus dig mulighed for at være 100 % selvforsynende, når det kommer til frugt og grønt. Alt efter størrelsen på dit drivhus har du mulighed for at dyrke alt fra sprøde cherrytomater og agurker til saftige ferskner og kiwi. Det giver dig muligheden for selv at dyrke grønt og frugt på din helt egen måde.
Halls Universal
- Traditionelt drivhus
- 2,40 meter højt
- 9,9 kvadratmeter
Juliana Veranda
- Vægdrivhus
- 12,9 kvadratmeter
- 2,58 meter højt
Juliana Orangeri
- 15,2 kvadratmeter
- 2,67 meter højt
- Også velegnet til opholdrum
Derudover er drivhuset blevet særdeles populært til at skabe en oase i haven med plads til stole og bord. På den måde kan du sidde blandt planterne og nyde din eftermiddagskaffe sammen med dem, du holder af. Det kan ligeledes bruges til lounge-område eller noget helt tredje, så du også kan være udenfor, når det regner.
Netop muligheden for at sidde i sit drivhus har fået tendensen med eget orangeri drivhus til at vokse. Et orangeri er et større drivhus, der har nogle helt særlige træk i sit design, der får mange til at drømme sig ned til sydens sol. Det er utrolig smukt og egner sig godt til dyrkning af blandt andet citrusfrugter.
Overvejelser inden du vælger dit drivhus
Det er altid vigtigt at have gjort sig nogle overvejelser, inden man køber et drivhus. Der er flere forskellige faktorer, der netop spiller en rolle for dig, når du skal vælge rigtigt. Vi kigger nærmere på de forskellige faktorer lige her, så du kan være bedst mulig forberedt.
Først og fremmest skal du overveje placeringen af dit drivhus. Det skal gerne stå en smule i læ, og så skal du beslutte dig for, hvor meget skygge det skal have. Også placeringen mod øst/vest og syd/nord har en betydning for dine muligheder i forbindelse med dyrkning af frugt og grønt. Det er også muligt at vælge drivhus på væg.
Anvendelse og størrelse er også vigtigt for dig. Her skal du finde frem til, hvad den primære funktion med dit drivhus skal være. Det kan være, at det skal anvendes som opholdsrum udendørs eller huse et væld af forskellige planter.
Samtidig er drivhuse omfattet af Bygningsreglementet, men dette gælder kun for drivhuse på mere end 35 kvadratmeter. Skal du have et stort drivhus, der overstiger dette, skal du sørge for at søge om en byggetilladelse.
Hvilke materialer, du vælger, er heller ikke ligegyldigt, og det kan være afgørende for drivhusets holdbarhed. Her skal du vælge et fundament, der ofte består af enten stål, træ eller et støbt materiale. Træ er let at montere, men det mindst holdbare af de tre muligheder, hvor et støbt materiale er det stærkeste, men også mest tidskrævende.
Også drivhusets stel kan variere, og her anbefaler vi altid, at du vælger aluminium, der er vedligeholdelsesfrit og det mest anvendte materiale til drivhuse. Du kan vælge mellem glas eller polycarbonatplader som beklædning til drivhuset, hvor sidstnævnte primært er til væksthuse, der er en smule dyrere end glas.
Forskellige typer af drivhuse
Det er ikke altid et overskueligt projekt at finde frem til det nye drivhus, for når det kommer til dine muligheder, er der et utal af dem på markedet. Og hertil kan det være svært at vide, hvad du skal vælge at købe. Vi giver dig nogle gode bud på klassiske drivhuse lige her, som kan hjælpe dig godt på vej.
Det er vigtigt, at du har øje for den høje kvalitet. Vælger du at købe et billigt drivhus, hvor kvaliteten er sparet væk, kan du risikere et drivhus, der inden for kort tid bliver grimt, slidt og skævt. Det er i stedet bedre at investere lidt mere i en dyrere model og glæde sig over en fantastisk god kvalitet.
Vi har bl.a. også lavet en guide til mini drivhus og drivhus til væg.
Halls Universal
En helt klassisk model er Halls drivhus Universal, der måler 9,9 kvadratmeter og har plads til det hele. Her får du et traditionelt drivhus med god plads, der egner sig godt til mange haver. Drivhuset måler 384 x 257 cm og har en totalhøjde på 240 cm. Et godt bud på et helt klassisk drivhus hjem til dig.
Juliana drivhus Veranda
Er du på udkig efter et mindre alternativ, er der forskellige muligheder. Her har Juliana drivhus blandt andet præsenteret os for Juliana Veranda, der er et drivhus, der kobles på husets ydervægge. Her har vi fundet det hos forskellige online forhandlere, hvor du finder nogle af de bedste priser:
Ligeledes finder du også Juliana Urban og Juliana City Greenhouse, der er små, mobile drivhuse designet til dig, der har en lille have eller ønsket et altan drivhus.
Drømmer du derimod om et drivhus af en god størrelse, er der også mange gode muligheder for dig. For mellem det klassiske drivhus og et orangeri finder vi også nogle drivhusmodeller, der giver dig de bedste forudsætninger for at klare arbejdet.
Hall Magnum
Her finder vi blandt anet der populære Hall Magnum, der måler hele 11,5 kvadratmeter og er udstyret med fire vinduer i taget.
Drivhus glas
Drivhusets beklædning hele vejen rundt er meget anderledes end så meget andet. Drivhuset består nemlig primært af glas eller plastik, som er to typer af materialer, der har sine fordele og ulemper. Spørgsmålet er, om det er bedst at vælge glas drivhus eller plastik drivhus til sit drivhus? Vi giver dig fordelene ved de to forskellige materialetyper lige her.
Først er det vigtigt at kende til de to typer af glas, der anvendes i produktionen af drivhuse. Her finder vi de klassiske 3 mm drivhus glas og hærdet glas. Der er stor forskel på disse to glastyper, og det kan være en fordel at vælge det ene fremfor det andet.
LÆS OGSÅ: Gasgrill guide – Sådan finder du den perfekte gasgrill
Kigger vi nærmere på 3 mm glas, er den store fordel, at det holder prisen på dit nye drivhus glas i bund. Desuden er dette glas helt klart, og dermed er det flot at kigge på og sikrer den rette mængde af lys til dine planter. Du kan også nemt udskifte glasset, idet du nemt kan skære det til. Til gengæld går glas nemt i stykker, og derfor kan du risikere, at du skal i gang med at skifte ruder. Glas kræver også somme tider skyggeforanstaltninger, som du selv skal sørge for.
Hærdet glas er hele 5-6 gange kraftigere end det almindelige 3 mm drivhus glas. Det betyder også, at det er langt mere holdbart, og en ødelagt rude vil gå i langt færre stykker. Derudover vil hærdet glas ofte være helbaneglas, der giver det rette udsyn. Ulempen ved hærdet glas er, at du ikke har mulighed for at efterarbejde disse. Derfor er du nødsaget til at bestille et nyt glas hos din leverandør, hvis uheldet er ude.
Drivhus plast eller drivhus glas?
Foruden 3 mm glas og hærdet glas, finder vi også polycarbonat, der findes som tre forskellige typer af plader:
- Et-lags plader
- To-lags plader med isolerende egenskab
- Tre-lags plader med isolerende egenskab
Når du vælger to-lags eller tre-lags, kan du spare penge på udgifterne til opvarmning af dit drivhus. Desuden er polycarbonat slagfast, og derfor er det særdeles velegnet til eksempelvis en institution. En ulempe ved polycarbonat er, at det er dyrere end almindeligt glas, men dette er ikke den største udfordring.
Polycarbonat er ikke 100 % klart ligesom glas, og derfor er der udfordringer i forhold til den rette lysgennemgang. Denne er reduceret på grund af strukturen i polycarbonat. Der dannes også alger i kanalerne, som yderligere svækker lysgennemgangen med tiden. Derfor er denne type af materiale mest velegnet til dig, der har brug for et praktisk materiale og mindre lys inde i selve drivhuset.
Dermed er der fordele og ulemper ved både glas og polycarbonat. Vi anbefaler som udgangspunkt, at du vælger én af de to glastyper hjem til dig. Det er først og fremmest en billigere fornøjelse end polycarbonat, og så kan du være sikker på, at dit drivhus tager sig flot ud.
Stort drivhus eller orangeri
Vi kommer ikke uden om, at sydens sol kommer lidt tættere på, hvis du erhverver dig dit eget orangeri drivhus. Helt overordnet er et orangeri den officielle betegnelse for et drivhus, der anvendes til overvintring af citrustræer. Derfor ville der oprindeligt kun være vinduer på siden og ikke i toppen af et orangeri.
I dag er et orangeri mere betegnet som et stort drivhus med nogle helt særlige træk i sin udformning, der gør det utrolig smukt og stilrent. Orangeri drivhus er et sted til både ophold og dyrkning, og ofte er disse blevet produceret i nogle højkvalitetsmaterialer.
Juliana har produceret et yderst smukt orangeri drivhus på hele 15,2 kvadratmeter, nemlig Juliana Orangeri.
Dette orangeri er designet med et indgangsparti, der skaber den perfekte oase i din have. Her får du meget luksus for dine penge, og du får blandt andet karnap og dobbeltdør.
Når du overvejer et orangeri drivhus, er der særligt to faktorer, der kan spille en afgørende rolle for dig. Først er der størrelsen på et orangeri, der kræver lidt mere plads end et klassisk drivhus. Derudover er det ikke en billig fornøjelse at erhverve sig et orangeri drivhus, og du skal ofte forvente en pris på den gode side af 30.000 kroner. Til gengæld er et orangeri med til at give dig et ekstra uderum med god plads til både at dyrke frugt og grønt samt at kunne nyde køligere dage.
Halls drivhus
Vi har i ovenstående givet dig nogle eksempler på nogle solide drivhuse fra blandt andet Halls drivhus. Her kan du læse lidt mere om, hvilken virksomhed der er tale om, og deres store erfaring inden for drivhuse.
Vi skal helt tilbage til 1936 for at starte ved begyndelsen. I dette år startede den britiske forhandler sin produktion af den første masseproduktion af drivhuse, der lige siden har sørget for at producere kvalitetsdrivhuse til hele verden. I dag er ingen undtagelse, og de tilbyder en række af forskellige modeller, der hver især også kommer i forskellige størrelser.
Halls har for øje, at drivhuset er for alle. Derfor finder du drivhuse til både nybegynderen, såsom Popular-modellen, og den erfarne bruger. Her får du gode muligheder for at dyrke frugt og grønt, så du kan være selvforsynende hver dag. Og så kan du være sikker på, at der er sørget for et flot design.
Juliana drivhus
Ud over Halls, er Juliana én af de andre store producenter inden for drivhuse og orangerier herhjemme, og de har produceret drivhuse i mere end 50 år. Tilbage i 1963 stiftede Mogens A. Stærmose firmaet Juliana Drivhuse A/S, og det blev startskuddet til en ny drivhusproducent på markedet. Dog var det ikke drivhuse, der var Mogens’ første bedrift, idet han startede med at designe tørrestativer til indendørs brug. Disse fik efterfølgeren, der i dag er kendt som et paraplystativ til haven.
Først i 1975 kunne Mogens præsentere det første hobbydrivhus fra Juliana. Dengang var drivhuset et nyt fænomen, og derfor var Juliana drivhus én af de eneste producenter på markedet. I 1983 blev Juliana Drivhuse A/S overdraget til Mogens’ egen søn, hvor der blev påbegyndt eksport til andre lande i Skandinavien samt Tyskland.
80’erne og 90’erne blev store årtier for Juliana, der i 1995 kom på det engelske marked. Her fandt man mange haveentusiaster, og derfor var det et vigtigt marked at komme ind på. I 2004 købte Juliana virksomheden Aarup Halmvare, der var ét ud af flere opkøb, som i dag har skabt en stor virksomhed inden for produktionen af blandt andet drivhuse af høj kvalitet.
Juliana har, ligesom Halls, en række af forskellige modeller inden for drivhuse. Juliana har et stort fokus på pladsoptimering til de små haver og altanen, hvor Juliana Urban Balcony er det ideelle minidrivhus til altanen, som kan installeres direkte på kanten.
Det samme gælder for de andre modeller i samme serie, der giver dig en unik mulighed for at udvide dit udeareal så meget som muligt.
Sådan finder du et billigt drivhus
Drivhuset er i sig selv ikke nogen billig fornøjelse, hvis du samtidig vil sørge for høj kvalitet og et flot design. Alligevel er konkurrencen på markedet blevet stor, og det har resulteret i et prisfald, der kan komme dig til gode. Her guider vi dig til, hvordan du bedst muligt finder et billig drivhus til din have, så du kan få råd til lidt ekstra.
Drivhuset er en populær vare i mange butikker, fysisk såvel som online. Det betyder også, at det vil være en drivhus tilbud i løbet af året, og det kan komme dig til gode, hvis du kan væbne dig med lidt tålmodighed. Find det drivhus, du gerne vil have fingrene i, og vent en måned eller to med at slå til. På den måde har du mulighed for at undersøge prisen hos mange forhandlere hver uge.
Generelt er der én stor fordel ved at handle online. I og med at online butikker sjældent har en husleje, der skal betales, kan du være sikker på at få den bedste pris hos disse forhandlere. Det kan også betyde større nedslag i prisen eller medlemsrabatter, hvor du blandt andet kan spare op mod 20 % på dit drivhus tilbud. Det kan være en stor besparelse i sidste ende, og derfor er det værd at gå på udkig efter denne mulighed.
Et godt fundament er vigtigt for stabiliteten
Langt de fleste drivhuse bliver leveret uden et fundament. Det er et element, som du skal købe som drivhus tilbehør, og som du aldrig bør gå på kompromis med. Et fundament til et drivhus sørger nemlig for, at dit drivhus bliver, hvor det skal. Uden et fundament kan du risikere, at dit drivhus blæser væk i kraftigt stormvejr. Derudover kan drivhuset begynde at sætte sig uden et fundament, og del vil få ruderne til at revne.
Ofte kan du som nævnt tilkøbe et fundament, der er klar til at blive sat ned i jorden. Et fundament sørger også for et plant underlag, der giver dig det bedst mulige resultat. Når du skal montere fundamentet, skal dette støbes ned i jorden, men det fortæller vi dig mere om lige om lidt.
Først skal du gøre området klar, og det skal være ryddet og jævnt. Kontrollér også fundamentet, der ikke må være beskadiget. Herefter samles fundamentet og placeres i området. En afmærkning i hvert hjørne vil indikere, hvor du skal grave huller til fundamentet. Disse huller skal gerne være minimum 80 cm dybe, så fundamentet kommer ned i en frostfri dybde.
Efterfølgende bøjer du nedstøbningsjernet, der er de påsatte ben på dit fundament. På den måde holder de bedst muligt ved nedstøbning. Hæld cement ned i hullet og lad det hærde i et døgn. Herefter er dit fundament klar til dit nye drivhus.
Her er hvad du kan dyrke i dit drivhus
Drivhuset byder på et væld af muligheder for at dyrke frugt og grønt, og det er næsten kun fantasien, der sætter grænser. Vi anbefaler dig, at du giver dig i kast med at dyrke lige præcis dét, du gerne vil. Dog skal du altid være opmærksom på, hvor stor en mængde lys, pasning og vand den pågældende plante kræver.
LÆS OGSÅ: Kompostkværn guide – Her finder du den helt rigtige kompostkværn
Én af de mest populære grøntsager er selvfølgelig tomatplanten. Her kan du få op mod 175 cherrytomater fra en enkelt plante, og derfor behøver du ikke have mange planter for at være selvforsynende.
Du kan også prøve kræfter med nogle af de større tomatplanter, der giver saftige blommetomater. Også agurk og aubergine er gode at dyrke i drivhuset, og de er simple at passe.
Hvad angår frugter, har du mulighed for at dyrke solmodne ferskner og nektariner. Disse vokser glimrende i et drivhus, men du skal dog være opmærksom på, at de skal tages indenfor ved frostvejr. Nektarinen kan udvikle en særlig sygdom, hvis den udsættes for frost. Derudover har du også mulighed for at dyrke kiwier, hvis du gerne vil prøve at gå en anden vej. Disse kræver en lille smule pasning, men lykkes i langt de fleste tilfælde.
Generelt kan det være en stor hjælp at få en hjælpende hånd i dit lokale plantecenter. Ved at få hjælp fra en fagperson, kan du finde frem til alle dine muligheder, når det kommer til at vælge frugt og grønt til drivhuset. Ofte er der nogle særlige sorter, der kan være et helt nyt eventyr for dig i drivhuset, og det kan være værd at afprøve det derhjemme.
Opsummering – Sådan finder du det bedste til prisen
Drivhuset er altså noget, som mange danskere drømmer om – og som er blevet muligt for mange. I dag er der ikke blot én bestemt type, men i stedet et væld af muligheder for at finde det rigtige drivhus. Det gælder både for haveentusiasten med masser af plads, nybegynderen og byboeren, der gerne vil opgradere altanen.
Herhjemme er det særligt Halls drivhus og Juliana, der sørger for at levere drivhuse til danskerne af høj kvalitet. Begge producenter har en række forskellige serier, der imødekommer nogle af de behov, som efterspørges blandt kunderne. Også prislejet er meget varierende alt efter, hvilken model du gerne vil have. Vi kan dog altid anbefale, at du betaler lidt mere for dit drivhus for at få den gode kvalitet.
Inden du køber dit drivhus, bør du gøre dig nogle overvejelser, som skal være på plads inden et køb. Alt det kan du læse mere om i ovenstående, og det omhandler blandt andet størrelse og ønskede funktion. Derudover skal du altid huske at tilkøbe et fundament til dit nye drivhus eller orangeri. Går du på kompromis med fundamentet, kan det betyde, at dit drivhus får en langt kortere levetid. Fundamentet holder nemlig drivhuset på plads og stabiliserer det i dårligt vejr. Samtidig forhindrer det drivhuset i at sætte sig og dermed gå i stykker.
LÆS OGSÅ: Robotplæneklipper guide – Sådan finder du den helt rigtige
Morten har været med til at opbygge Havesektionen.dk helt fra start. Målet er at give forbrugere mulighed for at få tips og idéer til havearbejdet, samt produktsammenligninger og guides, som hjælper brugerne med at finde det helt rigtige produkt til lige præcis deres behov.
“Haven er et fristed for mange, og derfor er det også vigtigt med det rette udstyr. Her kan Havesektionen være et godt sted at starte til at finde de rette produkter. Eksempelvis robotplæneklippere, gasgrill, kompostkværne og meget andet.”