
Guide til forskallingsbrædder – Find de bedste forskallingsbrædder efter behov
01/01/2021
Indhold
- 1 Hvad er forskallingsbrædder?
- 2 Trykimprægnerede forskallingsbrædder
- 3 Høvlet forskallingsbrædder
- 4 Billige forskallingsbrædder til dit byggeri
- 5 Hvilke skal jeg vælge?
- 6 Opsætning af forskallingsbrædder
- 7 Forskallingsbrædder til udendørs konstruktioner
- 8 Forskallingsbrædder til støbning
- 9 Tal med din fagmand, og træf det rigtige valg
- 10 Gode råd ved montering af forskallingsbrædder
- 11 Forskallingsbrædder er altid gode at have på hånden
Indenfor byggeri og materialevalg kan det være svært at have styr på alle de forskellige muligheder, du ofte har. For at give dig et godt overblik, finder du her alt det, du har brug for at vide om forskallingsbrædder. Du kan læse mere om, hvad der kendetegner disse brædder, og du får også en guide til opsætning af forskallingsbrædder.
LÆS OGSÅ: Løvblæser guide – Den ultimative guide til løvblæsere
Samtidig giver vi dig nogle gode bud på nogle forskallingsbrædder i forskellige mål. På den måde kan du nemt finde kvalitetsbrædder hjem til dig.
Hvad er forskallingsbrædder?
Lad os først gøre det helt klart, hvad forskallingsbrædder egentlig er. Forskallingsbrædder er forskellige sorteringer af brædder, der ofte kommer i materialerne fyr og gran. De anvendes primært til formål, hvor du har brug for stærke stykker træ, der ikke skal kunne ses i konstruktionen. Det kan eksempelvis være som støbebrædder eller forskalling. Du skal dog huske på, at disse brædder ikke må være bærende i en konstruktion.
Forskallingsbrædder er altså det helt rette valg af træ, hvis du skal lave forskellige støbninger, der skal støbes ud fra en form. Mange vælger at bruge enten træ eller plast til forskalling. Forskalling skal dels være med til at formgive en specifik konstruktion af beton, og dels kunne modstå det store tryk, der vil blive afgivet af den flydende beton. Det er nemlig et kraftfuldt materiale at arbejde med.
Når du skal vælge dine forskallingsbrædder, vil det ofte være hensigtsmæssigt at vælge de uslebne brædder. Forskallingsbræddernes overflade vil nemlig blive præget ind i betonens overflade, og derfor foretrækkes de ru flader på beton, hvor overfladen skal være synlig.
Derfor er det også altafgørende, at du vælger brædder i de helt rigtige mål. Skal du bruge dem til et større projekt, vil målene 22×100 mm være ideelle. Vi har fundet et par eksempler på sådanne brædder her:
→ Set hos Frishop.dk til 5,73 kr./m
→ Set hos Byghjemme.dk til 5,73 kr./m
Er det derimod til mindre produktioner, kan du vælge at nøjes med forskallingsbrædder, der er 16×100. Dette har vi fundet hos 10-4.dk:
→ Set hos 10-4.dk til 4,95 kr./m
Du kan også finde forskallingsbrædder, der måler hele 25 mm i sin tykkelse. Dette findes ligeledes hos 10-4.dk:
Forskallingsbrædder kan siges at være det træ, der ikke kan blive brugt til andre formål. Det er nemlig den laveste sortering ud af syv mulige sorteringer inden for træ. Det bliver vurderet som træ i den dårligste kvalitet ud fra skalaen, hvor man accepterer bomkanter og knaster. Men det har heldigvis ikke nogen anden betydning end blot det kosmetiske.
Trykimprægnerede forskallingsbrædder
Der findes selvfølgelig forskellige typer inden for forskallingsbrædder, og det gælder ikke kun for tykkelsen og bredden på brædderne. Der er nemlig også forskel på høvlingen af de forskellige typer af brædder. Hos 10-4.dk finder du ru forskallingsbrædder, der er trykimprægnerede brædder. Disse er sorteret, så de hører til den laveste klasse. Det kan for dig betyde, at der vil forekomme knaster og bomkanter på træet. Du kan eksempelvis vælge dem i målene 25×50 mm:
→ Set hos 10-4.dk til 4,95 kr./m
Generelt er det trykimprægnerede træ fordelagtigt at anvende, da det kan anvendes til et væld af forskellige formål. Du kan eksempelvis anvende dem som klemmelister eller som afstandsbrædder. Samtidig er de gode til udendørs brug.
Det kan være, hvis du skal bygge et hegn eller andet i haven, der skal have slidstærkt træ, der nødvendigvis ikke behøver at være perfekt af udseende. Du finder disse brædder med en bredde på både 50 mm og 100 mm. Skal du eksempelvis bygge et hegn, anbefaler vi forskallingsbrædder med målene 25×50 mm.
Høvlet forskallingsbrædder
Hvis du vælger at købe forskallingsbrædder, der ikke er trykimprægnerede, kan disse egne sig til andre formål. I stedet for den ru overflade får du her nogle brædder, der er høvlet. Det kan eksempelvis være som spærtræ eller ved brug til loftkonstruktioner. Södra forskalling i gran er et høvlet stykke træ, så du slipper for den ru overflade. Samtidig er hjørnerne rundet af, og det giver dig netop mulighed for at bruge disse brædder til andre formål end de trykimprægnerede med en ru overflade.
→ Set hos 10-4.dk til 6,95 kr./m
Faktisk inddeles forskallingsbrædder somme tider i forskellige kategorier. Nogle forbinder forskalling med brædder, hvor der stadigvæk er bark på siderne. Men ofte inddeles forskalling blot i underkategorier. Først og fremmest står seksta for stykker af træ med knastudfald eller mange knaster. Kvinta omhandler de brædder, der har flere og større knaster, mens U/S betegner de gode brædder, hvor der er få og små knaster.
Billige forskallingsbrædder til dit byggeri
Én af de helt store fordele ved at bruge forskallingsbrædder er, at de er yderst nemme at få fat på, og samtidig koster de dig ikke en formue. Faktisk finder du billige forskallingsbrædder hos mange forhandlere, og du kan blandt andet finde forskallingsbrædder hos frishop.dk, hvor du selv kan bestemme antallet af meter, du skal bruge. Her er målene 19×100 mm et godt udgangspunkt, og disse kan du bruge til alverdens forskellige formål. Disse brædder kommer med fuldkant på den ene side og bomkant på den anden.
→ Set hos Frishop.dk til 5,48 kr./m
→ Set hos Byghjemme.dk til 5,48 kr./m
Når du skal vælge dine brædder, skal du altid overveje, hvor lange de bør være. Som hovedregel bør du altid købe nogle forskallingsbrædder, der har en god længde i forhold til det, de skal anvendes til. På den måde kan du altid selv tilpasse dem efter, hvad du har brug for.
Hvilke skal jeg vælge?
Som nævnt kan forskallingsbrædder bruges til et væld af forskellige formål. Alt efter, hvad du skal bruge dem til, skal du tage stilling til, om de skal være høvlede eller ru i overfladen. Samtidig kan træsorten også have en betydning for dig, hvis det skal være synligt i dine konstruktioner.
LÆS OGSÅ: Kompostkværn guide – Her finder du den helt rigtige kompostkværn
Hvis du skal opsætte gipsplader, loftbrædder eller en anden form for beklædning indendørs, bør du vælge de høvlede forskallingsbrædder. Når brædderne er høvlede, har de nemlig en pæn og jævn overflade, som tillader, at de er synlige. Samtidig er der langt større sikkerhed i forhold til en ensartet tykkelse på de forskellige brædder.
Trykimprægnerede brædder er anvendelige til udendørs brug. De kan samtidig med fordel bruges som afstandsbrædder eller klemmelister, som vi allerede har nævnt for dig. Disse er ikke høvlede, og derfor skal de anvendes til konstruktioner, hvor træets udseende ikke har den store betydning.
Opsætning af forskallingsbrædder
For at kunne illustrere en måde at anvende forskalling på, kommer vi her med et eksempel, som du måske står og har brug for. Mange anvender netop brædderne til at konstruere nye lofter i boligen, og derfor vil vi gennemgå dette eksempel.
Når du skal opsætte nyt loft i din bolig, er det essentielt med forskallingsbrædder. Du skal nemlig bygge et træskelet ud af disse brædder for at kunne opsætte eksempelvis et gipsloft. Træskelettet er nødvendigt for, at du kan skrue dine gipsplader fast i alle kanter, så det ligger præcist, som det skal. Brædderne skal altid sidde, så de danner et plant underlag for gipspladerne. Det er også derfor, at det er nødvendigt med de høvlede forskallingsbrædder ved indendørs konstruktioner.
Én af de store fordele ved at montere dine gipslofter på denne måde er, at du nemt kan trække diverse kabler under gipsloftet. Med forskalling vil du sænke loftet en smule, og det skaber et hulrum mellem det oprindelige loft og dit nye gipsloft. Kablerne skal altid trækkes, efter forskallingen er konstrueret, men inden du opsætter dine gipsplader.
Forskallingsbrædder til udendørs konstruktioner
De trykimprægnerede forskallingsbrædder kan klare næsten alle former for vind og vejr. Derfor egner de sig godt til forskellige konstruktioner i haven. Står du overfor et byggeprojekt i form af et nyt hegn eller en plantekasse, kan du kigge dig omkring efter trykimprægnerede brædder i 16×100 mm. Fordelen ved at vælge brædder med en mindre tykkelse til disse formål er, at det giver et mere let udtryk.
→ Set hos 10-4.dk til 4,95 kr./m
Generelt skal du altid vurdere, hvor tykke dine brædder skal være ud fra, hvad de skal anvendes til. De skal kunne holde til den respektive konstruktion, men samtidig skal du altid overveje det udtryk, du får i sidste ende. For tykke brædder til en konstruktion vil give et tungt udtryk, og dermed vil det ikke være pænt at kigge på.
Vælger du at bruge forskallingsbrædder til eksempelvis nye plantekasser, bør du altid slibe dine brædder inden brug. Den ru overflade kan nemlig resultere i, at der er en øget chance for splinter i fingrene. Samtidig kan du udjævne overfladen en smule ved slibning, så du får så ensartede stykker træ som muligt.
Forskallingsbrædder til støbning
Som vi allerede har været inde på, anvendes forskallingsbrædder også til støbning af betonfundamenter. Det kan også bruge som klemmelister, hvis du skal lime to stykker træ sammen eller få linoleum på din bordplade til at binde sig så godt som muligt. Her er forskallingsbrædder et ideelt valg, og her anbefaler vi altid så tykke brædder som muligt.
Når du skal støbe i beton, skal du sikre dig en kraftig og solid konstruktion. Beton er et tungt materiale, der i sin flydende form kan lægge et enormt tryk på din forskalling. Det er netop derfor, at du skal vælge så tykke brædder som muligt. Brug altid nogle stærke materialer, så du kan lave nogle skarpe og helt tætte samlinger på din form.
Tal med din fagmand, og træf det rigtige valg
Det kan måske være svært at finde ud af, hvilke forskallingsbrædder du bør vælge, og det forstår vi godt. For selvom vi nemt kan inddele dem i to kategorier, én til indendørs brug og én til udendørs brug, er der alligevel forskellige størrelser, der skal tages stilling til.
Hvis du kender til dit byggeprojekt, kan det være en god idé at tale med din lokale fagmand. Det kan være i et byggemarked nær dig, hvor de har godt styr på de forskellige materialer. Jo mere specifik du kan være omkring opgaven, desto nemmere er det for fagmanden at hjælpe dig med at finde de helt rigtige forskallingsbrædder til dig.
Længden på dine brædder afhænger at det, de skal bruges til. Vi anbefaler dog altid, at du køber dem med lidt ekstra længde. På den måde kan du nemt selv tilpasse dine brædder til byggeprojektet, så du får ens mål på dem alle. Risikoen ved at købe brædder med præcise mål er, at der ikke skal mange variationer til, før du ikke kan bruge det alligevel.
Gode råd ved montering af forskallingsbrædder
Lad os kigge lidt nærmere på, hvordan du bedst muligt kan montere forskallingsbrædder på en nem og effektiv måde. Hvis du anvender ru brædder, bør du altid anvende handsker under montering. Den ru overflade giver nemlig anledning til træsplinter og andre usynlige udfordringer. Ved at bruge handsker kan du helt undgå at skulle bekymre dig om dette.
Samtidig er det altid godt at slibe de ru overflader inden brug. Det behøver ikke være noget stort projekt, men det er blot for at tage det værste. På den måde får du en mere glat overflade, hvor du udjævner eventuelle fejl, der ville være tydelige på træet.
LÆS OGSÅ: Robotplæneklipper guide – Sådan finder du den helt rigtige
Generelt skal du huske på, at du ikke må bruge forskallingsbrædder som bærende elementer i et større byggeprojekt. Du kan nemt anvende det til at bygge et træskelet, hvorpå du monterer gipsplader. Det gælder både ved opsætning af loft og opsætning af en ny gipsvæg. Brædderne er den lavest rangerede type af træ, og selvom det er holdbart, kan det ikke klare for tunge konstruktioner.
Står du og skal vælge mellem to forskellige tykkelser, bør du næsten altid vælge den tykkeste. Jo tykkere træet er, desto mere stabilt vil det være. Skal du bruge det til at bygge noget i haven, hvor det æstetiske udtryk også spiller en rolle, kan du prøve at vælge den tyndeste version. Ved eksempelvis plantekasser vil der ikke være et så stort tryk, og dermed kan du ofte nøjes med forskallingsbrædder, der ikke er lige så tykke som ved loftkonstruktioner.
Forskallingsbrædder er altid gode at have på hånden
Nu er du forhåbentlig blevet lidt klogere på, hvornår du skal vælge at bruge forskallingsbrædder. Den billige type af træ kan bruges til mange forskellige formål, og så er de billige at købe hos forhandleren. Ved at bruge lavkvalitetstræ til konstruktioner, som ofte ikke er så tydelige efterfølgende, vil du nemt og billigt kunne klare nogle af de projekter, du har derhjemme. Tal med din fagmand, hvis du er i tvivl om tykkelse og bredde på dine brædder. Ofte kan du få et godt tip eller to med hjem.

Mængden af forskellige typer haveredskaber og -mærker, gør at det hurtigt kan blive uoverskueligt at vælge. Med Havesektionen.dk ønsker vi at guide forbrugere på vej, så de nemmere kan foretage det rette valg.
“Vi har gjort en stor del af forarbejdet, og vores artikler bliver lavet på baggrund af gennemgående research af forskellig kilder. Du finder derfor med stor sandsynlighed al den information du skal bruge, for at finde det helt rigtige køb.”