Lecakugler/Lecanødder – Alt du behøver at vide
01/01/2021ANNONCE - Vi tester ikke nødvendigvis selv produkterne, men kan også baseres på research, analyser, kundeanmeldelser mm. Kun produkter fra vores kommercielle partnere inkluderes i indlægget. Derfor betragtes dette som en annonce.
Hvis du kender til planteverdenen, har du sikkert også hørt om lecakugler eller lecanødder. Begge navne betegner det samme, og netop leca skal vi tale meget mere om i denne artikel. Vi giver dig alt det, du har brug for at vide om lecakugler/lecanødder, så du er klar til at passe ekstra godt på dine planter. Det er nemlig planternes isolering, både indenfor og udenfor. Men faktisk kan du også bruge lecakugler/lecanødder til helt andre formål.
[maxbutton id=”1″ url=”https://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=17146&bannerid=23764&htmlurl=https://www.10-4.dk/varer/byggematerialer/lecablokke-og-fundablokke/lecanodder” text=”Find billige lecakugler her »” ]
Vi fortæller dig meget mere om, hvordan du bruger lecakugler som isolering, hvilke muligheder du har for at købe dem, og hvordan du finder billige lecanødder. Så er du klar til at gå på jagt.
Hvad er lecakugler/lecanødder?
Lad os starte med at finde ud af, hvad det helt præcist drejer sig om, når vi taler om lecakugler/lecanødder. Lecakugler er varmeisolerende kugler/nødder, der er produceret ud af ler. De små lerkugler er blevet æltet og brændt, og efter en længere proces er de blevet til små, hårde kugler med en brændt skal. De helt tørre stykker ler ligner kugler eller nødder, og det er også heraf, at navnet er opstået.
LÆS OGSÅ: Plæneklipper guide – Din guide til at finde en god plæneklipper
Lecakugler/lecanødder bruges som isolering til især planter, men faktisk kan de også bruges til at isolere hjemme hos dig. De kan nemlig bruges som et varmeisolerende lag i gulve, på et terrændæk og under industrigulve. Og efter en ny lovgivning i Danmark, hvor nybyggeri skal være radon-sikret, er leca særdeles fordelagtigt at bruge.
I mange tilfælde vil du støde på lecakugler/lecanødder i forbindelse med at passe på dine planter. For lige så vel, som du kan anvende disse til at isolere i din bolig, vil det også være en måde at passe godt på dine planter. Du kan bruge lecakugler i din altankasse, idet de fungerer som isolering til planternes rødder. Men hvordan hænger det hele lige sammen?
Lecakugler til planter har en hård og tør overflade. Hvis du anvender en altankasse eller en potte uden underskål, kan planterne ikke selv komme af med det vand, de ikke har brug for. Står rødderne for lang tid i vand, vil de begynde en forrådnelsesproces. Rødderne kan nemlig ikke skubbe det vand væk, der er i overskud.
Lecakugler/lecanødder i krukker og i altankassen vil derfor være røddernes mulighed for at bruge den mængde vand, de har brug for. Her placeres det tørre ler i bunden af krukken, hvorefter planten og frisk jord fyldes i. På den måde kan rødderne suge det vand, de har brug for, og når de har brug for det. Vi kommer meget mere ind på det senere.
Lecakugler til en billig pris
→ Lecanødder i bigbag (550 kg) hos Haveglad.dk til 2.950 kr.
Når det kommer til leckugler/lecanødder, så kan du ofte finde et godt tilbud. Generelt er leca ikke en dyr fornøjelse, og du kan eksempelvis få lecanødder i bigbag til små penge. Her får du 550 kilo nødder med en størrelse på 10-20 mm. Du kan opbevare dem i lang tid, idet nødderne er tørre og dermed kan klare alle former for vind og vejr.
→ Lecanødder 4-10 mm i pose (50 liter) hos 10-4.dk til 60 kr.
Du finder også mindre lecanødder. Du kan eksempelvis også købe en pose på 50 liter med nødder, der måler 4-10 mm. Disse er yderst anvendelige i krukker og i altankassen. På den måde fylder de ikke så meget, og skaber mere tæthed nede i bunden. Det er altid en god idé at kigge dig omkring hos forskellige forhandlere og finde lecanødder på tilbud.
→ Holmebo lecakugler 8-14 mm i pose (40 liter) hos Haveglad.dk til 34,95 kr.
Du kan også finde mindre poser, hvor Holmebo har poser med 10 liter, som er ideelle hjem til hjemmebrug, så du slipper for at skulle opbevare en stor pose derhjemme. Disse fås også i en størrelse på 40 liter.
Mange gode fordele ved lecakugler/lecanødder
Lad os kigge lidt nærmere på, hvorfor det egentlig er smart at anvende leca til forskellige projekter. Først og fremmest består de af ler, der er brændt og dermed 100 % tørt. Det giver dem en utrolig lang levetid. Samtidig er de udelukkende naturligt produceret, og det sørger for et godt indeklima hjemme hos dig.
Materialet kan ikke angribes, og dermed vil du undgå både svamp og råd, og så forhindrer det fugt fra jorden at trænge op. Når det gælder planterne, er det naturligvis den anden vej rundt, hvor vandet bliver i bunden og ikke er i direkte kontakt med rødderne hele tiden. Du undgår samtidig skadedyr, hvis du bruger lecakugler/lecanødder som isolering i din bolig. Det gælder mus og rotter, idet materialet ikke tiltrækker dem. Og så er det et miljøvenligt produkt, der hverken indeholder kunstige kemikalier eller kan udskille gasser.
LÆS OGSÅ: Havetraktor guide – den komplette guide til køb af havetraktor
Leca er fantastisk godt til at isolere. Det er netop på grund af de mange lufthuller, der opstår, når ler brændes. På den måde er der luft mellem materialet, og det er med til at skabe en lufthinde omkring lecakuglerne. Samtidig vil det tørre materiale, som vi også har nævnt, være med til at undgå råd og fugtskader. Det gælder både i din bolig og på dine planters rødder.
Forskellige måder at bruge lecakugler/lecanødder på
Har du købt en Champost bigbag med 550 kilo, har du rigeligt med lecanødder til forskellige projekter. Måske du også bare nøjes med en mindre pose, og så altid kan købe flere, hvis behovet opstår. Men lige meget hvad, så vil vi gennemgå nogle af de mange muligheder, du har med lecakugler/lecanødder.
Først og fremmest er lecakugler velegnet til planter. Når det kommer til planter, er det vigtigt med et dræningssystem, der gør det muligt at få vandet til at løbe væk fra rødderne. Lecakuglerne er netop med til at sørge for luft mellem rødderne, og det giver dine planter en langt bedre forudsætning for overlevelse og god trivsel.
Samtidig vil vand ved rødderne forhindre dem i at ånde, hvilket kan skabe misvækst eller dræbe planten fuldstændig. Til potter kan det være en god idé at vælge Holmebos lecakugler på 8-14 mm.
Lecakugler kan også anvendes i jorden, som du bruger ude i haven. For at skabe de bedste forudsætninger for dine planter, skal jorden have en særlig struktur. Er den for tæt og fast, kan planterne ikke ånde og på den måde vokse sig større. Med lecakugler i jorden vil det være muligt for planten at vandre og bevæge sig bedre.
Udnyt lecakugler/lecanødders isoleringsevne
Andre muligheder for brug af lecakugler/lecanødder omhandler din bolig. Du kan som nævnt bruge dem til at isolere kældervægge, terræn og andre steder. Vælger du at isolere, skal du benytte dig af Leca 10-20 mm coated. Disse giver en effektiv varmeisolering, og samtidig vil det være umuligt for fugten at trænge op igennem det isolerende lag. Leca fremmer samtidig udtørringen af en fugtig væg, så du hurtigt kan få skabt et godt indeklima igen.
LÆS OGSÅ: Kompostkværn guide – Her finder du den helt rigtige kompostkværn
Hvis du skal isolere dit terræn, kan du også anvende lecakuglerne. Netop Leca 10-20 coated er et specialprodukt, der kombinerer kapillarbrydende og varmeisolerende egenskaber. Overfladen er lakeret, hvilket giver den vandskyende egenskaber, så vandet bliver afvist. Samtidig kan et lag af lecakugler på cirka 150 mm være med til at trykudligne i forhold til radon i jorden.
Hvis du vil efterisolere din kælder, kan du også bruge lecakugler. Gamle huse kan resultere i kolde og fugtige kældervægge, og derfor kan lecakugler gøre det nemt og billigt for dig at få et godt indeklima. Du vil samtidig spare penge på din varmeregning. Du efterisolerer udvendigt ved at hælde lecakugler ned langs kanten.
Få isoleret for radon med lecakugler
Siden 2010 har det været lovpligtigt at sikre forskellige huse mod radon. Radon er en radioaktiv luftart, der kan sive ind via undergrunden og ind i din bolig. Det er de færreste, der oplever alvorlige gener, men en for høj koncentration vil øge risikoen for lungekræft. Radon kan være svært at holde ude af din bolig, men faktisk er lecakuglerne behjælpelige på dette område også.
Radon findes naturligt i jorden og kan hverken ses, lugtes eller smages. Radon er ikke en kraftig, radioaktiv luft, og derfor påvirker den ikke mennesket lige nu og her. Men for meget radon i for lang tid kan medføre helbredsmæssige konsekvenser. Det er ofte i kældre og i stueetagen, at det er nødvendigt med efterisolering for at undgå radon.
Hvis du vælger at isolere med leca, kan du skabe et undertryk under gulvet, der gør det umuligt for den radonholdige luft at trænge ind. Dette sker på grund af de mange luftbobler samt porøse overflade, som leca har. Du bør altid følge op med et radonsug efterfølgende, der kan fjerne størstedelen af den skadelige luft, der vil opholde sig i husets isoleringslag.
Sådan bruger du lecakugler til dine planter
Hvordan er det så, at du bruger dine lecakugler på den bedste måde for dine planter? Det er heldigvis nemt og simpelt for dig, så vi gennemgår det hele lige her. Når du skal plante i dine krukker eller altankasser, skal du først sørge for et lag lecakugler i altankassen eller i krukken. For at planten klarer sig bedst muligt, skal der nemlig være dræn i bunden.
Hvis du kan finde en krukke med hul i bunden, er det at foretrække. Du kan dog godt bruge en uden, hvis du sørger for et godt lag lecakugler. Herefter hælder du lecakugler ned i bunden af din krukke eller altankasse. Her må der godt være et lag på cirka 3-5 cm alt efter størrelsen.
Hvis du vil være rigtig smart og spare, hvor du kan, bør du altid finde dine lecakugler i byggeafdelingen. Her får du dem til en langt billigere pris, idet du får nogle større poser. Du skal dog kunne opbevare det derhjemme, men heldigvis behøver du ikke have dem opbevaret et varmt og tørt sted.
Det er samtidig vigtigt, at du har den bedste jord til at dyrke dine planter i. Det skal være muligt for rødderne at få ilt igennem jorden, og det sker kun, hvis jorden kan ånde. Derfor må jorden hverken være for tæt eller for hård. Her kan du igen bruge lecakugler til at skabe en mere luftig jord, der er meget bedre for dine planter. Brug denne oven på lecakuglerne, hvorefter du sætter dine planter i jorden.
Lecakuglers pris kan være afgørende for dig
Når det kommer til, hvilke lecakugler du skal vælge, er det ofte kun størrelsen på kuglerne og mængden, der er forskelligt. Du skal altid tjekke op på, om overfladen er coated, hvis det er en forudsætning for dit projekt. Men som udgangspunkt kan det være prisen, der er afgørende for dit valg.
LÆS OGSÅ: Metaldetektor guide – Den store guide til metaldetektorer
Et godt tip er, at du kigger dig rundt omkring efter gode tilbud. Du kan nemt bruge leca fra byggeafdelingen, og det samme gælder dem fra haveafdelingen, hvis de er billigere. Der er sjældent store forskelle på de respektive mærker, og derfor kan du trygt købe de lecakugler, du har fundet frem til. Hvis du har mulighed for at opbevare dem et tørt sted, er det altid at foretrække. Dog er det ikke en nødvendighed.
Køb mere for mindre
Vi synes dog, at du altid skal tænke over den gennemsnitlige pris på lecakuglerne. Det kan godt betale sig at købe lidt større mængder og på den måde spare en masse. Og hvem vil ikke gerne have mulighed for en hurtig isolering, hvis der bliver brug for det? Lecakuglerne er uundværlige i haven og i vindueskarmen, hvis dine planter skal holde.
Nogle steder finder du også lecanødder i løs vægt. Det er ofte nemmest i et fysisk havecenter, hvor du i stedet for kan købe forskellige kollistørrelser på nettet. Ved selv at vælge vægten, kan du få lige præcis den mængde, du har brug for. Det kan være en god løsning for dig, der eksempelvis har begrænset med plads i din lejlighed. Løsvægt vil ofte være en smule dyrere, men til gengæld slipper du for besværet med opbevaring.
Du kan altid spørge din nærmeste fagmand, hvis du bliver i tvivl om noget. For selvom leca ofte er det samme, så kan der være små forskelle på de forskellige mærker. Heldigvis ved de altid en masse om de forskellige produkter, og du kan helt sikkert få den rette hjælp. Så er du klar til at plante nye blomster og efterisolere i din bolig, så den er tør hele året rundt.
FAQ
🤔 Hvad er lecakugler/lecanødder?
Det er varmeisolerende lerkugler, som bliver æltet og brændt. De helt tørre stykker ler ligner kugler eller nødder – heraf navnet.
🤓 Hvordan bruger man lecakugler?
De bruges oftest som isolering til især planter, men faktisk kan de også bruges til at isolere, som et varmeisolerende lag i eksempelvis gulve, på et terrændæk og under industrigulve.
🤩 Hvordan finder jeg de billigste lecakugler/lecanødder?
De billigste lecakugler/-nødder fås ved at købe (rigtigt) mange på én gang. Derfor er det en god ide at undersøge priser, hvis du skal bruge lecakugler til et byggeprojekt e.l., da der kan være stor forskel i pris.
Morten har været med til at opbygge Havesektionen.dk helt fra start. Målet er at give forbrugere mulighed for at få tips og idéer til havearbejdet, samt produktsammenligninger og guides, som hjælper brugerne med at finde det helt rigtige produkt til lige præcis deres behov.
“Haven er et fristed for mange, og derfor er det også vigtigt med det rette udstyr. Her kan Havesektionen være et godt sted at starte til at finde de rette produkter. Eksempelvis robotplæneklippere, gasgrill, kompostkværne og meget andet.”