
Mælkebøttefjerner Guide – Sådan får du bugt med havens mælkebøtter
26/04/2021
Indhold
Hver sommer bliver mange haveejeres græsplæner indtaget af et bølgende gult brus. Det er de gule mælkebøtter, der er på spil. Mælkebøtterne, der er elsket af nogen for deres humørfyldte farver og helende egenskaber, og hadet af andre på grund af deres invasive facon på græsplæner, i blomsterbedet eller i indkørslen.
LÆS OGSÅ: Kompostkværn guide – Her finder du den helt rigtige kompostkværn
Denne guide hælder mod gruppe nummer to. Vi vil nemlig gerne hjælpe dig, så du kan nyde din have helt fri for mælkebøtter. Derfor har vi sammensat denne guide, der både gør dig klogere på mælkebøttens egenskaber samt opremser de bedste muligheder for at fjerne mælkebøtterne med en mælkebøttefjerner.
Vi dykker nemlig ned i nogle af de mange mælkebøttefjernere, der findes på markedet, så du kan finde lige præcis den, der passer til forholdene i din have.
Find den bedste mælkebøttefjerner
Der findes mange forskellige typer af mælkebøttefjernere. Disse har også forskellige længder, så det gælder om at finde en, der passer til en, så man opnår størst mulig komfort. Det er også muligt at få mælkebøttefjernere med teleskopstang. Det kan være en stor fordel, hvis I er flere i husstanden, der arbejder i haven. På den måde er mælkebøttefjerneren let at tilpasse til den enkelte.
Mælkebøttefjerneren Xact fra Fiskars er en af de fjernere, der er populær blandt brugerne. Med den er du nemlig fri for at bøje dig forover eller lave uhensigtsmæssige vrid i ryg eller lænd, hver gang du skal plukke en mælkebøtte. Og så har den et ergonomisk håndtag, der gør den behagelig at arbejde med. Og så vejer den blot 950 gram. Det betyder samtidig også, at den er let at bruge for eksempelvis det ældre segment, der kan være lidt udfordret på fysikken.
Dertil kommer, at den har et justerbart skaft, der gør det let at indstille til forskellige brugere. Den er derfor den perfekte makker i haven, når jagten på mælkebøtterne sættes ind.
Du finder Fiskars Xact mælkebøttefjerner hos adskillige online forhandlere, hvor vi har fundet den hos følgende, til nogle af markedets bedste priser:
→ Set hos Frishop.dk til 234 kr.
→ Set hos Byghjemme.dk til 234 kr.
→ Set hos ComputerSalg.dk til 243 kr.
→ Set hos Plantetorvet.dk til 275 kr.
→ Set hos Davidsenshop.dk til 370 kr.
→ Set hos Homeshop.dk til 379 kr.
Der findes billigere alternativer til Fiskars Xact mælkebøttefjerner. Det tæller blandt andet Gardenas ukrudtstikker, der er specielt udviklet til genstridige ukrudtsformer som eksempelvis mælkebøtter. Også med denne model er det muligt at arbejde i opretstående stilling, så man slipper for smerter i ryg og lænd.
Ukrudtstikkeren er udstyret med to patenterede specialklinger, der let kan trænge ned i jorden, hvorefter man ubesværet kan trække ukrudtet op.
Princippet er ret enkelt: Du stikker den ned i jorden, drejer 180 grader, trækker den op og fjerner ukrudtet. Det er overordentligt let. Og du slipper for snavsede hænder.
→ Set hos Plantetorvet.dk til 211 kr.
→ Set hos Proshop.dk til 240 kr.
→ Set hos ComputerSalg.dk til 241 kr.
Kan du godt lide at få snavsede fingre og arbejde på knæ i haven? Så er der også råd for det.
For der findes også mælkebøttefjernere, der er særdeles ukomplicerede og som derfor også koster en brøkdel af de mere avancerede udgaver.
Grouws mælkebøttefjerner er et sådant eksempel. Her får du, hvad du betaler for uden for meget fikumdik. Til gengæld skal du klare en stor del af arbejdet selv.
→ Set hos Davidsenshop.dk til 50 kr.
En tilsvarende model kan du finde hos Haveglad.dk, der er udført i rustfrit stål og har et håndtag i FSC-certificeret ask, der ligger godt i hånden. Prisen er dog noget højere for denne model end Grouwa, og den tangerer prisen på nogle af de mere avancerede modeller.
→ Set hos Haveglad.dk til 139 kr.
Hvad er en mælkebøtte?
En mælkebøtte kaldes også en løvetand. Den er en høj urt, der kan blive mellem 15 og 45 centimeter høj og har grundstillede blade. Mælkebøttestænglerne er hule, men indeholder en hvid mælkeagtig saft. Bladene på en mælkebøtte er mange og gule. Og det er deres takkede form, der kan minde om en løves tandsæt, der har givet dem navnet løvetand.
Mælkebøttens rodnet består af en kort, lodret rodstok, hvorfra den skyder tynde siderødder. Rodnettet er kraftigt og dybdegående. Af samme grund er mælkebøtterne nogle sejlivede små størrelser, der kan gro i de fleste typer jord. Deres mange flyvende frø gør desuden, at de har let ved at sætte nye frø, hvilket også er årsagen til, at folk ofte opfatter dem som ukrudt.
LÆS OGSÅ: Den komplette løvsuger guide – Står du og mangler en løvsuger til de nedfaldne blade?
Men faktisk er mælkebøtter en spiselig delikatesse, der i Middelhavslandene især er værdsæt for dens bitre smag, der minder en smule om rucola.
Derudover er mælkebøtte et udmærket naturlægemiddel, da den virker urindrivende, galdedrivende og afførende, ligesom den også har en lindrende effekt på muskelsmerter.
Kan man fjerne mælkebøtter i haven?
Trods de mange gode egenskaber fra mælkebøttens side, så har vi i Danmark mælkebøtter i hobetal. Og det er de færreste af os, der hilser den lille gule fyr velkommen i vores grønne, mosfrie græsplæner.
Der findes naturligvis mange typer sprøjtemidler, man kan anvende mod ukrudt. Men vi vil til enhver tid anbefale, at man går mere skånsomt til værks og bruger en metode, der ikke sætter andre former for spor i haven eller ødelægger faunaen for havens dyre- og insektliv. Derfor anbefaler vi en mælkebøttefjerner.
Hvorfor i det hele taget bruge en mælkebøttefjerner?
Det er let at svare på. Kender du følelsen af at have siddet på dine knæ en hel eftermiddag og luet ukrudt? Og synes du, det er nogen særlig fornøjelse? Nej, ofte hører det til de mere traurige dele af havearbejdet. Og forestil dig så at skulle rydde en hel græsplæne på flere hundrede kvadratmeter på knæene. Det lyder ikke videre tiltalende, vel?
Og det er det gode ved mælkebøttefjernere. De er med til at give brugeren gode betingelser under arbejdet, så man har optimal komfort og ikke skal døje med ømhed og smerter efterfølgende. For havearbejde kan være et slid. Så det er med at hoppe over, hvor gærdet er lavest, når det er muligt. Og det er her, mælkebøttefjerneren kommer ind i billedet.
Hvilken mælkebøttefjerner skal du vælge?
Hvilken mælkebøttefjerner du skal investere i afhænger i høj grad af, hvor meget komfort du vil have. Eftersom guidens mest avancerede mælkebøttefjerner – der var en af de mest skånsomme for kroppen – kun kostede et par enkelte hundrede kroner, er det spørgemålet, om det overhovedet kan svare sig at gå efter en meget billig model? Det er op til den enkelte, hvad de foretrækker.
Men hvis du har store arealer, der skal bekæmpes for mælkebøtter, bør du overveje, om det er din tid værd at gå efter en lille model, eller om du skal vælge en af de større ergonomiske mælkebøttefjernere til at starte med?

Morten har været med til at opbygge Havesektionen.dk helt fra start. Målet er at give forbrugere mulighed for at få tips og idéer til havearbejdet, samt produktsammenligninger og guides, som hjælper brugerne med at finde det helt rigtige produkt til lige præcis deres behov.
“Haven er et fristed for mange, og derfor er det også vigtigt med det rette udstyr. Her kan Havesektionen være et godt sted at starte til at finde de rette produkter. Eksempelvis robotplæneklippere, gasgrill, kompostkværne og meget andet.”