Motorbør Guide – En hjælpende hånd til større byggeprojekter

Motorbør Guide – En hjælpende hånd til større byggeprojekter

25/03/2021 0 Af Morten

ANNONCE - Vi tester ikke nødvendigvis selv produkterne, men kan også baseres på research, analyser, kundeanmeldelser mm. Kun produkter fra vores kommercielle partnere inkluderes i indlægget. Derfor betragtes dette som en annonce.

Den klassiske trillebør har efterhånden været fast inventar i mange danske haver over en årrække, og det er med god grund. Trillebøren hjælper dig med at flytte store mængder af eksempelvis sand og jord rundt, så du ikke selv skal slæbe på det. Det er både tidsbesparende og langt mere skånsomt for ryggen i forhold til selv at flytte mange kilo fra A til B.

I dag anvendes trillebøren også ved forskellige byggeprojekter, men du kan stadigvæk komme til at opleve, at det bliver en tung fornøjelse. Heldigvis er der kommet en ny hjælper på markedet, nemlig motorbøren.

I denne guide kan du læse meget mere om motorbøren, der med garanti vil kunne hjælpe dig gennem det store have- eller byggeprojekt. Her får du kraft og kapacitet i samme maskine, så du kan koncentrere dig om alt det andet.


Trillebørens storebror

Vi har nævnt en motorbør for dig, men hvad er det egentlig for en maskine? Motorbøren kan siges at være trillebørens storebror. En motorbør er nemlig en motordrevet trillebør, hvor du slipper for at skulle skubbe rundt på store mængder af jord, sand eller grus. I stedet vil motoren drive din motorbør, og du har kun ansvaret for at styre den i den rigtige retning.

En motorbør har en simpel konstruktion og består af et stort lad, et understel, hjul, en motor og et håndtag, hvorfra du kan styre det hele. Du kan herfra justere hastighed og bremse din motorbør, når du styrer den. Det kan være smart at anvende en motorbør, når du blandt andet skal lave en ny belægning. Det kan være din nye indkørsel eller terrasse i haven, hvor du har brug for at fjerne eller tilføje store mængder af jord og fliser.

Bedste motorbør

Se f.eks. denne Mini Dumper fra Zipper, hvor du kan læsse helt op til 500 kg ad gangen.

→ Set hos Globaltools.dk til 20.799 kr.

Der findes flere forskellige modeller inden for en motorbør, og dem vil vi gennemgå i det følgende. Vi giver dig det fulde overblik over dine muligheder, så du har langt nemmere ved at vurdere, hvad du har brug for.


Motorbør med selvlæsser

Den klassiske motorbør kommer med et lad, som du selv skal læsse, men i dag finder du selvfølgelig også udbyggede modeller, der gør dit arbejde endnu nemmere. Du har mulighed for at anvende en motorbør med skovl, der selv kan læsse jord og sand op i ladet, hvilket giver dig langt mindre manuelt arbejde.

Skovlen sidder monteret i fronten af din motorbør. Den fungerer som ladet på eksempelvis en rendegraver og er derfor yderst nem at betjene.

Du finder også en motorbør med en højtip. Med højtip menes der muligheden for at tippe ladet direkte over i en container eller andre høje elementer. En motorbør med højtip har en forlængende arm, der er placeret under ladet. På den måde kan du tippe ind over kanten og kan udnytte arbejdstiden til fulde. Den er ligeledes nem at styre, når den er fuldt læsset.


Motorbør med joystick

Maskiner, der er designet til byggearbejde, slår dig måske ikke som nogle innovative produkter. Men faktisk bliver der hele tiden udviklet på de forskellige modeller, og det har resulteret i smarte løsninger, der gør det endnu nemmere for dig at arbejde.

I dag finder du blandt andet motorbøre, der har et tilkoblet joystick. Med et joystick kan du styre din motorbør nemt og sikkert, hvor du får en række styringsmuligheder. Det er vigtigt at have for øje, at nogle joystick ikke har indbygget servostyring. Dette er ikke en nødvendighed, men det vil gøre arbejdet endnu nemmere for dig.


Benzindrevet og elektrisk motorbør

Der findes helt grundlæggende to forskellige motordrevne former for en motorbør. Først og fremmest har vi den klassiske benzinmotor, og så har de senere års teknologi gjort det muligt at skabe en elektrisk motorbør.

Valget mellem den benzindrevne og elektriske motorbør er en individuel smagssag. Dog kan der være fordele ved begge to alt efter, hvad du skal bruge din motorbør til.

MotorbørVælger du en benzindrevet motor, kan det være en fordel ved meget omfangsrige projekter. Her kan du altid være sikker på, at motoren kan arbejde, hvis den blot får det rette brændstof.

Du finder også nogle modeller med store benzinmotorer monteret, som gør dem ekstra effektive.

Her er der f.eks. Zipper ZI-MD500HS, hvor du får en motorbør samt snerydder kombineret i én og samme maskine.

→ Set hos Globaltools.dk til 24.773 kr.

Den elektriske motorbør er til gengæld godt for samvittigheden. Den er langt mindre forurenende og billigere i drift, og så vil den ofte larme mindre end benzinmotoren. Denne kan med fordel vælges til mindre projekter, idet du har en batteritid på omkring fem timer i langt de fleste modeller.


Det skal du holde øje med, når du vælger den rette motorbør

Når du går på udkig efter en motorbør, som du enten vil købe eller leje, er der en række faktorer, der er afgørende for dit valg. Her kan du læse, hvad du skal holde godt øje med, så du kommer hjem med den helt rigtige model.

Først og fremmest er motoren selvfølgelig vigtig at tage stilling til. Ønsker du en mere lydløs motorbør, skal du vælge den elektriske motor, hvorimod den benzindrevne kan have en større ydeevne.

Også lastens størrelse er vigtig for dit endelige valg. Ud fra omfanget af dit projekt bør du vurdere ladets størrelse. Det kan spænde bredt, hvor 500 kg er en klassisk størrelse for en last. Jo større lastens kiloangivelse er, desto mere kan du flytte ad gangen.

Hjulenes konstruktion kan også have en betydning for dig. Skal du anvende din motorbør på et ujævnt underlag, er det vigtigt med nogle solide hjul. Du bør altid vælge en motorbør med fire eller flere hjul og tilmed også tykke gummidæk, der har et godt greb i bløde underlag.

Også funktionerne kan variere fra model til model. Få et overblik over den respektive models specifikationer, så de passer til det arbejde, du skal udføre. Det kan være muligheden for højtip, monteret skovl eller hastighedsjustering på håndtaget.


Lej en motorbør

Det kan være en dyr fornøjelse af investere i en motorbør. Ofte skal du regne med at betale på den høje side af 30.000 kroner for en motorbør, og det kan være en stor udgift i budgettet, hvis du kun skal bruge den til bestemte projekter. Heldigvis er der en god løsning på dette.

Minidumper

I dag er der rig mulighed for at leje en motorbør hos forskellige udbydere. Her har du mulighed for at leje en motorbør i så lang tid, som du har brug for. Her betaler du nemlig pr. dag, du vælger at leje en motorbør.

→ Lej en motorbør hos Hedestoker.dk fra 450 kr./dag

Du skal ofte selv sørge for at hente din motorbør, og her er det vigtigt med en god trailer. Du har brug for skinner, der giver dig mulighed for at køre motorbøren op i traileren, idet den i sig selv er meget tung. Disse kan ligeledes lejes til dagspriser.


Her kan du anvende en motorbør

Hvad du vil anvende din motorbør til, er helt op til dig selv. Vi kommer her med nogle bud på, hvornår den er særligt anvendelig, og hvornår du kan få meget af arbejdet aflastet med denne maskine ved hånden.

Ved alle former for renoveringsarbejde er en motorbør et fantastisk værktøj at have med sig. Det gælder især for de udendørs renoveringsprojekter, hvor der ofte skal køres tunge materialer væk, såsom fliser og sten. Mange byggepladser har altid en motorbør til rådighed, og det er netop for hurtigt at kunne komme af med de tunge materialer på en skånsom måde.

Arbejder du indendørs, kan du overveje muligheden for at placere en container nær et vindue. På den måde kan du faktisk anvende din motorbør indendørs, hvor ladet kan vippes ud ad vinduespartiet. Dog skal du sørge for at anvende en elektrisk motorbør til dette formål.

Skal du bygge en terrasse, er det også et godt værktøj at have med sig. I forbindelse med en ny indkørsel, en ny terrasse eller en carport, har du altid brug for store mængder af blandt andet sand. For at gøre arbejdet langt nemmere for dig selv og for at spare dig for en masse tid, vil motorbøren være behjælpelig med at få flyttet sand hurtigt og effektivt.


Skånsom for kroppen

Det er ikke kun for at spare det hårde arbejde, at du bør anskaffe dig en motorbør til dine byggeprojekter. Der er særligt én ting, der er værd at have med i overvejelserne, når du står mellem den klassiske trillebør og en motorbør.

I dag døjer mange med ryg og nakke. Det kan der være mange årsager til, men især det hårde fysiske arbejde kræver meget af vores kroppe. Når vi gør brug af en traditionel trillebør, kan vi hurtigt komme til at stå i en dårlig arbejdsstilling, når vi ruller afsted med tunge materialer. Dette er dels på grund af tungt indhold og dels fordi trillebøren ikke er designet med ergonomi for øje.

Vælger du at anvende en motorbør, vil du kunne skåne både ryg og nakke under arbejdet. En motorbør er ergonomisk konstrueret, hvilket giver dig en behagelig arbejdsstilling. Du vil ligeledes opleve, at der ikke er nogen vægtbelastning for dig ved arbejdet, og dermed påvirker det hverken ryg eller nakke. Du kan styre det hele fra det monterede håndtag og lade motorbørens hjul trække det hele for dig. Det er især at foretrække, hvis du ofte giver dig i kast med denne form for fysisk krævende arbejde.


Kom godt i gang med dit byggeprojekt

Står du overfor at skulle lave en ny indkørsel eller en terrasse, gælder det bare om at få lagt en plan og komme i gang. For at hjælpe dig lidt på vej kommer vi her med en guide til, hvordan du nemt og hurtigt får lavet en helt ny indkørsel med hjælp fra motorbøren.

Når du skal lave din egen indkørsel med fliser, er det først og fremmest vigtigt at udvælge de fliser, du ønsker. Man inddeler dem oftest i tre typer, der afhænger af form og størrelse. Det er altid en god idé at bestille fliser, motorbør og andre redskaber i god tid, så du er sikker på at overholde tidsplanen.

Efterfølgende skal du gøre klar til kantsikring. Her sørger du for at sikre mod udskridning, hvor du anlægger en kantafgrænsningssten. Disse støbes fast i jordfugtig beton, som danner en ramme rundt om resten af din belægning.

Selve anlægsarbejdet er det mest tidskrævende i processen. Først og fremmest skal du grave ud til din indkørsel, og her bliver din motorbør en stor hjælp. Almindeligvis skal der graves 35 cm af, før man kan påbegynde opbygningen. Dybden afhænger af, hvornår der ikke længere er jord tilbage. Efter udgravning, skal der opbygges en bundsikring, hvis opgave er at transportere regnvandet væk og spærre for fugt.

Din bundsikring skal opbygges af cirka 20 cm vasket sand, som skal have en lille hældning mellem 25 og 40 promille. Det svarer til et hæld på 2,5-4 cm pr. meter du arbejder med. Herefter skal du anvende grus til at lave et bærelag for din belægning. Gruset er med til at stabilisere din indkørsel, og det kan pakkes sammen til et fast og stærkt underlag. Du skal anvende en pladevibrator for at pakke det ordentligt.

Du lægger igen 3 cm vasket sand, hvorefter pladevibratoren anvendes igen. Til sidst er du klar til at lægge dine fliser. Det kan være en fordel at trække snore på langs og på tværs, så du måler det hele korrekt ud. Træk altid sandet med et bræt eller en aftrækningsskinne, inden du placerer dine fliser.


Opsummering

Trillebørens storebror er altså et uundværligt redskab i mange sammenhænge. Der findes primært to forskellige typer af motorbøre, hvoraf den ene er benzindrevet, og den anden benytter sig af el som energikilde. Ligeledes er der en række specifikationer ved de forskellige modeller. Du finder blandt andet en motorbør med højtip, med monteret skovl og nogle af de nyeste kommer med et joystick.

Når du skal udvælge den rigtige motorbør, er der en række faktorer, der har en betydning for, hvilken en du bør vælge. Det gælder både for lastens kapacitet, specifikationer og typen af motor. Jo større projekter, desto større bør din motorbør altså være.

Motorbøren er et rigtig godt redskab at have med sig ved byggeprojekter. Den sørger først og fremmest for at klare det hårde arbejde for dig, og så aflaster den kroppen i form af tunge løft. Desuden får du en mere bekvemt og sundere arbejdsstilling, hvor du skåner ryg og nakke under arbejdet.

{{ reviewsOverall }} / 5 Brugere (0 Vurderinger)
Vurdering af testen0
Hvad synes andre brugere.. Skriv en vurdering
Order by:

Vær den første til at skrive en vurdering.

Verified
/ 5
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Skriv en vurdering