Pandelampe – Omfattende guide til de bedste pandelamper/pandelygter

Pandelampe – Omfattende guide til de bedste pandelamper/pandelygter

29/10/2020 0 Af Morten

ANNONCE - Vi tester ikke nødvendigvis selv produkterne, men kan også baseres på research, analyser, kundeanmeldelser mm. Kun produkter fra vores kommercielle partnere inkluderes i indlægget. Derfor betragtes dette som en annonce.

Leder du efter en god og solid pandelampe eller pandelygte, som kan guide dig igennem mørket? Pandelamper er til dem, der skal navigere eller arbejde uden dagslys. Det kan være dem, der står op tidligt for at gå på jagt eller løbe en tur, før solen står op. Det kan også blot være til hjemmebrug eller en nødvendighed på arbejdet. Du kan få pandelamper i forskellige designs og med varierende batterilevetid.

Her gennemgår vi nogle af de populære modeller og beskriver pandelampens funktioner. Hvad end du bruger pandelygter til arbejde eller fritid, så kan du få inspiration her.


Pandelamper er gode til udendørsentusiaster

En pandelampe kan bruges til et væld af formål. Men især som udendørsentusiast har man gavn af dem. Her er det nemlig tit, at man skal operere i mørke enten om morgenen eller aftenen, hvor solen ikke er oppe. Overnatter man i telt i vildmarken, er der ikke noget værre, end at skulle fumle efter sine ting om natten.

Opgaven er langt lettere med en pandelampe, som du kan spænde om hovedet, mens hænderne arbejder. Skal du pakke et telt sammen, bliver arbejdet med teltpæle, pløkker og dug en del nemmere i lysskæret fra en pandelampe.

Det er dog ikke kun for vandrere og teltmennesker, at pandelampen potentielt kan gøre underværker. Mange lystfiskere eller jægere bruger også pandelamper, fordi de bevæger sig rundt før lysets frembrud. Med en diskret pandelampe på hovedet kan man navigere i det fri og samtidig undgå at vække alt for meget opmærksomhed eller forstyrre dyrelivet.

Ved nogle pandelygter kan man vælge mellem forskellige typer af lys. For jægeren der står tidligt op, kan det være en stor fordel.

Her kan man eksempelvis få lamper med hvidt lys, som er godt til, når man skal pakke sit udstyr sammen og fra A til B. Et stærkt lys giver mulighed for at spore sit bytte hurtigere og mere effektivt. Omvendt er et rødt lys utrolig godt om natten, hvor man ønsker nattesyn. Det er midlertidigt ikke alle, der har brug for varierende typer af lys i pandelampen. Dit behov afgør, om du skal ud at finde en pandelampe, der lyser meget kraftigt eller mere svagt, og som har forskellige farver af lys.


Kraftig pandelampe til huler eller strømnedbrud

Der er flere situationer, hvor det er godt at have en kraftig pandelampe med stærkt lys ved hånden. En pandelampe kan være super smart at have liggende, hvis man eksempelvis oplever strømnedbrud og skal fikse ting i hjemmet. Pandelampen har den store fordel frem for lommelygten, at man kan bruge hænderne til at arbejde, mens man har den på. Hos Goodhousekeeping.co.uk anbefaler de et par modeller til netop den situation.

For kraftigt lys og komfort peger de britiske eksperter fra siden på Black Diamond Storm modellen.

Pandelampe

Den har et lys, der kan justeres fra kraftig til medium og lav styrke, hvis man har behov for det. Derudover er den nem at operere og skifte batteri på.

→ Set hos Pande-lampe.dk til 332 kr.

Et andet tilfælde, hvor det er alfa og omega at have en solid og hårdfør pandelampe med kraftigt lys ved hånden, er når man udforsker huler. ”Caving” eller huleudforskning og klatring er i stigende grad blevet populært blandt udendørsentusiaster over de sidste år. I Europa findes der masser af huler at udforske på egen hånd eller i grupper.

bedste pandelampeSkal man finde en pandelampe til det formål, så går man ifølge eksperter fra anmeldersiden T3.com ikke galt i byen med PETZL DUO S pandelampe.

→ Set hos Pande-lampe.dk til 2.841 kr.

→ Set hos ComputerSalg.dk til 3.328 kr.

→ Set hos Wattoo.dk til 4.391 kr.

De putter den på en andenplads i deres test og fremhæver de imponerende 1100 lumen i lysstrøm. Modellen har avancerede funktioner såsom en ansigtsgenkender, der automatisk kan nedjustere lysets skarphed i lampen, når en anden person nærmer sig.

Derudover tåler den at komme i ferskvand ned til en meters dybde i op til en halv time. Der er fem individuelle lysniveauer ved denne model. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at PETZL DUO S pandelampen heller ikke ligger i den billige ende af skalaen. Men det er en investering, som kan være det værd, hvis du skal bruge den i ekstreme situationer, som rækker ud over normalt hverdagsbrug. Den anbefales nemlig også til professionelt brug, hvis man udfører hårdt arbejde såsom byggeri, hvor man skal bruge en solid model udenfor.


Pandelampe til løb – bedst i test

En anden gruppe af mennesker, som ofte bruger pandelamper, er løbere. Der er ikke noget farligere end at løbe i terræn om morgenen, hvor man ikke kan se underlaget ordentligt.

Ét forkert skridt og en uheldig snubletur kan give varige skader og mén. Det er simpelthen ikke det værd, og derfor vælger mange løbere at anskaffe sig en god pandelygte til løbeturen. En af de vigtige egenskaber ved en god løbepandelampe er, at den ikke vejer så meget. En tung pandelampe vil selvsagt hurtigt føles som en belastning for løberen, der allerede knokler fysisk.

Anmelderne hos T3.com har lavet en test og guide til de bedste pandelamper for 2020. Her indtages førstepladsen faktisk af en pandelampemodel, som er helt ideel til løbere.

Pandelampe bedst i testDen hedder Biolite Headlamp 200, og den kombinerer ifølge anmelderne styrke og en lav vægt i én.

→ Set hos Pande-lampe.dk til 351 kr.

Der er tale om en spinkel og stilet rød udgave, som føles komfortabel at have på. Modellen fremhæves for sit faste greb omkring både pande, hue og hjelm, mens den til prisen har et batteri med lang levetid (40 timer på lav intensitet og 3 timer på høj intensitet).

Der kan nemt skiftes mellem de forskellige batterifunktioner, og lygten har også natlys til eksempelvis læsning af kort. Man kan nemt lade batteriet op via USB-tilslutning i bilen på vejen.

Modellen vejer blot 45 gram og byder på 200 lumens styrke med en rækkevidde på 50 meter. Det vil glæde den danske forbruger, at der er taget forbehold for regn og vandsjask, der ikke ødelægger pandelampens funktion.


Pandelampe med LED-lys

I dag har nærmest alle pandelamper LED-lys. Det står for Light Emitting Diode på engelsk, og det er kort fortalt en type af pære, som i sammenligning med en almindelig glødepære har et meget mere effektivt strømforbrug. Når du browser nettet for pandelamper, så finder du modeller med ny eller gammel LED-teknologi. En af dens andre fordele er, at den ikke udvikler meget varme, når den skaber lys. Det er selvsagt en fordel, da de færreste ønsker at få en gloende hed pande, når de opererer med en pandelygte uanset formålet.

Fordi LED-pærer bruger mindre energi end den klassiske gammeldags pære, så er den ideel til pandelamper, som ledsager det aktive menneske. Du kan købe forskellige typer af batterier med LED-lys i dag. Det kunne være de meget velkendte AAA-batterier.

Når det kommer til batterier til pandelygter, så er det altid optimalt at finde nogle, der holder længe, og eventuelt kan genoplades. I Danmark er det desværre ofte koldt med regn og slud, og derfor anbefaler Forbrugerrådet Tænk at finde nogle, der kan modstå kulden uden at gå døde alt for hurtigt. Her fremhæver de enkelte typer af batterier, som generelt har højere levetid selv ved lav temperatur.

Når du køber din nye pandelampe online, er det vigtigt at være opmærksom på, om batterier medfølger. Nogle gange skal du selv købe dem separat, og andre gange vil de følge med som en del af pakken, når du bestiller hjem.


Hvilke mærker findes der inden for pandelamper?

Det korte svar er – utrolig mange! Du kan få pandelamper til et par hundrede kroner, og så kan du også komme op og betale flere tusinde for lygter med specielle funktioner. De fleste førende mærker såsom Black Diamond eller Boruit vil have forskellige modeller, som passer til forskellige formål.

Alene hos Black Diamond laves der pandelamper i farver fra sort til turkis og med batterilevetid på mellemniveau eller højt niveau. Går du ind på en forhandlerside som Pande-lampe.dk, kan du hurtigt danne dig et overblik og læse mere om de enkelte mærker og modeller.

Her kan du både finde pandelamper fra mærkerne PETZL, Robens eller Elwis. Frem for at vælge efter mærke, kan det selvfølgelig være en fordel at gå efter egenskaber og pris.

En konstruktiv fremgangsmåde er at udvælge de ting, der er vigtigst for en. Det kunne være mulighed for hurtig genopladning, vægt, batterilevetid eller design. Når man har indsnævret, hvad man leder efter på markedet, kan man anvende filtre og finde flere relevante bud fra forskellige udbydere.

For nogle vil mærket dog være afgørende, da de måske har gode erfaringer eller opererer ud fra anbefalinger i deres netværk. For en helt tredje gruppe kan pris være den vigtigste faktor.


Gør din research og find billigt pandelampe tilbud online

Når du vil finde en billig pandelampe, kan det godt betale sig at gøre din research ordentligt. Det vil sige, at du undersøger markedet og vejledende priser hos forskellige forhandlere. Nogle gange kan du finde en bestemt model, der er sat til ned i pris og er på tilbud. Det kan godt betale sig at være tålmodig. Hos den samme onlineforhandler kan du typisk finde lamper til både lav pris og en lidt højere pris.

Der er ingen grund til at købe en dyr pandelampe med mange lumen og vanvittig holdbarhed, hvis du blot skal bruge den et par gange derhjemme til at rode rundt i skuret om aftenen.

Går man ind på en forhandlerside som for eksempel batteribyen.dk, kan man både finde en billig pandelampe til 149 kroner til nedsat pris, mens de mere avancerede modeller kan stå til omkring 1000 kroner.

Leder man specifikt efter en pandelampe, som giver god værdi for pengene, kan man kigge på eksperternes anbefaling.

Billig pandelampeFor eksempel anbefaler T3.com Tikkina pandelampe-modellen fra mærket Petzl som en af de bedste og billigste pandelamper for løbere på budget.

→ Set hos Pande-lampe.dk til 191 kr.

→ Set hos ComputerSalg.dk til 281 kr.

Den er nem at bruge, holder længe, og så er den også genopladelig. Modellen kommer i forskellige farver og er ret så billig. Er man heldig, kan man få den på tilbud ned til under 100 kroner! Alligevel er den på en sjetteplads over de mest anbefalelsesværdige pandelamper i 2020.

Omvendt er det vigtigt, at du ikke går for meget på kompromis med dine ønsker, og kun går ud fra prisen. Hvis du har brug for en vandtæt LED-lampe, så hjælper det dig næppe at købe en billigere udgave, der ikke er gearet til at håndtere vand. Særligt ikke, hvis du skal benytte pandelampen i professionelt øjemed.


Skal du på en længere tur så overvej en genopladelig pandelampe

Der er ikke noget mere ærgerligt, end hvis din lampe går ud midtvejs på en tur, så du ikke kan se noget som helst i mørket. Det gælder uanset, om der er tale om en løbetur, en fisketur eller en længere vandretur. Særligt når det gælder sidstnævnte, så er det vigtigt at anskaffe sig en pandelampe, man er sikker på holder længe.

Det kan man gøre på to måder. Den første er at skaffe sig en lampe med høj batterilevetid på mange timer samt flere funktioner af lysstyrke. Den anden – og mere oplagte – er at købe en genopladelig pandelampe.

Den store fordel ved en genopladelig pandelampe er, at du kan lade den op på ny, når batteriet går ud. Det er en rigtig god løsning til dig, som ofte bruger din pandelampe til flere forskellige formål.

Efter brug kan du lade lampen op igen og på den måde sikre dig, at den ikke går ud lige med det første. Måden man lader op på, er typisk via en normal USB-tilslutning, som virker både derhjemme og i bilen. Du kan da tage stik og pandelampe med dig på tur og lade op på forskellige lokationer, som du ankommer til undervejs.

En anden fordel er at slippe for det praktiske besvær med at skulle fikse nye batterier hele tiden. Du kan også tilslutte opladeren til en computer, hvad end det er PC eller Mac, du har. Hold øje med anvisningen, når du køber din pandelampe online. Her vil det typisk fremgå både hvor lang tid, batterierne holder, eller hvor mange genopladninger din nye lampe kan holde til. Det er klart, at selvom du købe en genopladelig model, så holder den ikke evigt.

Hvis du køber en pandelygte, som kan genoplades, er den typisk i god kvalitet og har også et kraftigt lys. Husk at sikre dig at oplader medfølger, eller at du får den tilkøbt, når du er i gang.


Få en vandtæt pandelampe

Alt afhængig af, hvad man skal bruge sin pandelygte til, så er det værd at overveje at købe den vandtætte version. Køber du en vandtæt pandelampe, så er du sjovt nok sikker på, at den ikke går i stykker ved første vandstænk. Det er en stor fordel, hvis man vil bruge den udenfor, særligt når man bor heroppe i Norden, hvor det ofte regner og blæser.

Mange løbere, mountain bikere eller vandrere bruger pandelygter, og de befinder sig ofte udenfor, når det ikke ligefrem er tørvejr. Når du investerer i en pandelampe, kan du både få udgaver, der blot kan tåle regn eller sporadiske vandsprøjt. Og så kan du få de professionelle og tunge, som faktisk kan holde til at opholde sig i vand i lang tid ad gangen.

Hvis du vil finde forskellige mærker af pandelamper, der kan tåle at blive brugt under hårde betingelser eller tabes i vand op til flere gang, så skriv det ind som søgefilter online.

Bruger du blot søgetermen ”vandtæt pandelampe”, vil der dukke forskellige muligheder op ved de enkelte forhandlere. Husk også at tjekke garantien, som i nogle tilfælde kan være helt op til 25 år på pandelamper! På den måde ved du, at du altid kan henvende dig ved forhandleren eller levere produktet tilbage, hvis det går i stykker ved vandsprøjt.


Kan spare dig for ubehagelige ulykker

Hvis man kigger på, hvorfor folk bruger pandelamper på tværs af aktiviteter og situationer, så er der to vigtige og overordnede formål. Det første er, at du kan udføre arbejde i mørke. Hvad end det arbejde handler om at samle udstyr, navigere på smalle stier i skove eller på bakkeskråninger eller simpelthen om at bygge noget. Med en pandelampe kan du se dine hænder arbejde og oplyse et større eller mindre område alt efter, hvor kraftig et lys lampen kører med.

Pandelampen kan da også bruges i kældre, hvor der mangler øvrige tilstrækkelige lyskilder. Det kan være, at du skal have pakket ting sammen i kasser eller arbejde med ledninger eller rør. På den måde muliggør pandelampen arbejde på tidspunkter, hvor det måske ellers ikke ville have været muligt.

Den anden store fordel ved pandelampen er, at den øger sikkerheden i det, du laver. Skader og ulykker forekommer som oftest, når der er dårlig sigtbarhed og synlighed. Det gælder uanset, om du befinder dig i en grottes dyb eller blot skal gå en tur med hunden i belravende mørke en november morgen.

Med en pandelampe på hovedet kan du se, hvor du går, eller hvad du laver. Det lyder måske såre simpelt, men det kan spare dig for alvorlige ulykker og uheld i dit arbejde. De mest simple typer af pandelamper med basalt lys og billige batterityper kan fås for blot et par hundrede kroner. Kan man forhindre potentielle ulykker og gøre hverdagen nemmere, er det ikke en overvældende sum at betale.


Hvem bruger pandelamper i deres arbejde?

I denne guide har vi talt meget om folk, der bruger pandelamper i deres fritid til aktiviteter udendørs især. Men faktisk er der også mange danskere, som bruger den praktiske pandelampe i deres arbejde. Det kunne være byggearbejdere eller vejarbejdere, som starter tidligt for at skåne os andre for det værste i form af larm og forsinkelser. For dem, der benytter pandelamper til professionelt brug, er der typisk højere krav til lampens holdbarhed.

Kigger man på det, der hedder en IP-mærkning, kan man vurdere, hvor længe og hvad en model kan holde til. IP står for Ingress Protection. Det kan for eksempel angive, hvor meget støv en lampe kan holde til, eller hvor vandtæt produktet er.

Skal man bruge flere pandelamper til et arbejdsformål, så kan det godt betale sig at nørde lidt ekstra i dybden med disse klassificeringer. Nogle lamper kan for eksempel tåle vandstråler fra alle retninger, mens andre kun kan klare, hvis de kommer lodret – dvs. oppefra. Det er vigtigt at sætte sig ind i, inden man tager lampen i brug, så man bruger den rigtigt.


Pandelampen er en del af den komplette udstyrspakke

Er man udendørsmenneske er pandelampen en rigtig god anskaffelse. Den gør, at man ikke behøver at vente med at være aktiv eller arbejde ude, selv i vinterhalvårets mørke. Pandelampen er også elsket af rejseentusiaster, som tager på eventyr rundt i verden. Ikke mindst haveejere kan også få meget glæde af en pandelampe, som gør det nemmere at ordne bede og finde rundt i redskabsskuret om aftenen eller morgenen.

Måske du skal til at starte et byggeprojekt derhjemme? Det kunne være en ny carport eller et møbelarrangement i skuret. Så kan du bruge guides som denne til at købe det nødvendige udstyr – i dette tilfælde den optimale pandelampe med den rigtige lysstyrke.

Skal du ud at investere i flere ting til dit projekt, kan du navigere på siden og finde andre guides. Måske du skal købe en ny boremaskine og først skal sætte dig ind i markedet? Eller måske du skal kombinere lyset fra pandelampen med en sneslynge for bedre at kunne rydde sne for familien uden for huset om vinteren? Pandelampen kan også være et hit hos børnene, hvis de skal på lejrskole.

Har man først en pandelampe i hus, vil man opdage, at den kan bruges til et væld af formål. Vi har forsøgt at guide dig igennem de væsentligste her i artiklen. I sidste ende skal du selvfølgelig træffe dit helt eget valg baseret udelukkende på dit specifikke behov.


I artiklen har vi brugt ekspertkilder i form af

{{ reviewsOverall }} / 5 Brugere (0 Vurderinger)
Vurdering af testen0
Hvad synes andre brugere.. Skriv en vurdering
Order by:

Vær den første til at skrive en vurdering.

Verified
/ 5
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Skriv en vurdering