Nyt tag – Den ultimative guide til nyt tag

Nyt tag – Den ultimative guide til nyt tag

11/02/2021 0 Af Daniel

ANNONCE - Vi tester ikke nødvendigvis selv produkterne, men kan også baseres på research, analyser, kundeanmeldelser mm. Kun produkter fra vores kommercielle partnere inkluderes i indlægget. Derfor betragtes dette som en annonce.

 

  • ✅Professionelle håndværkere

  • ✅Gratis og uforpligtende

  • ✅Mange penge at spare

  • ✅Entreprisegaranti

 

nyt tag

 

 


Står du over for at skulle skifte tag i nærmeste fremtid, kan det godt betale sig at sætte lidt tid af til at undersøge en række forskellige ting. Det er nemlig en stor beslutning at skifte tag, og derfor skal du også være klædt så godt på som muligt.

Utroligt mange synes, at det virker helt uoverskueligt at skifte tag, og af den grund kommer de aldrig rigtigt længere i processen. Det vil vi gerne til livs, og derfor har vi samlet den ultimative tagguide, hvor du kan finde svar på en lang række forskellige spørgsmål. Vi vender alt fra forskellige tagtyper og pris på nyt tag til godt håndværk og vedligeholdelse.

Men lad os begynde med det mest åbenlyse, og dét, der ligger mange på sinde: Hvad koster et tag egentligt?

Hvad koster et nyt tag?

Dette er et spørgsmål, som mange stiller sig selv, og hånden på hjertet er det lige så svært at svare direkte på, som det er at svare på, hvorvidt det bliver en solrig eller regnfuld sommer herhjemme. Prisen på nyt tag er nemlig individuel og afhænger af forskellige faktorer som størrelsen på dit tag (antal kvadratmeter), hældningen på dit tag, tagtype og meget andet. Blot fordi du hører, at din nabo eller onkel har betalt 150.000 kroner for et tag, er det altså langt fra givet, at det er netop den pris, du skal betale for dit helt nye tag. Det er faktisk lidt ligesom at sammenligne æbler med bananer. Priserne på nye tage på din bolig afhænger af forskellige faktorer og valg, du skal træffe, og derfor er det ikke muligt at få en direkte pris på stedet.

Spar penge ved at lægge nyt tag selv

Der er ingen tvivl om, at du kan spare mange penge ved at spare arbejdslønnen til håndværkerne væk i dit budget. Dog kræver det også en smule forståelse for håndværk at lægge et nyt tag, især hvis du begiver dig ud i de mere specielle tagtyper, som er mere komplekse at lægge. Det er nemlig et stort og forholdsvis kompliceret projekt.

Vi anbefaler, du konsulterer en professionel fagmand, før du går i gang, således du får gode råd og vejledning med på vejen. Det kræver ikke en professionel håndværker at lægge nyt tag rent lovgivningsmæssigt, men laver du fejl, risikerer du både vandskader og efterfølgende svamp og råd.

Er et nyt tag nødvendigt?

Tro det eller ej… Der er faktisk flere, som skifter tag, selvom det egentligt ikke er nødvendigt. Nuvel, det kan være, de ikke var glade for taget, men det er trods alt en dyr affære, og derfor er det nok de færreste, der gør det udelukkende på det grundlag. Før du kaster dig blindt ud i et tagskifte, bør du undersøge, om det overhovedet er nødvendigt. Alt afhængigt af din tagtype er der nogle forskellige ting, du skal holde øje med, og dem vil vi gennemgå slavisk nedenfor:

Tagpap

Når du har tagpap er det uhyre vigtigt at holde øje med revner, huller eller misfarvninger. De opstår typisk på grund af forskydninger i undertaget eller på grund af vand og is, der bliver liggende. I forhold til sidstnævnte er det altså vigtigt, at du holder øje med eventuelle overfyldte og blokerede tagrender og nedløbsrør.

Hvis du ikke finder de store og alvorlige skader på dit tagpaptag, behøver du faktisk ikke at udskifte det. Det kan nemlig repareres, hvis det ellers er tæt, med tagasfalt eller andre produkter. Her er det dog vigtigt, du tager kontakt til en fagmand, da forkert vedligehold risikerer at ødelægge taget.


Fibercement

Er dit tag derimod fremstillet af fibercement, er det vigtigt at kigge efter mørnede tagplader, revner, løse skruer og tætninger. Det smarte ved tag af bølgeplader i fibercement er, at de tagplader, som er ødelagte, kan udskiftes enkeltvis. Du behøver altså ikke at skifte et helt tag. Men har tætningerne derimod været dårlige, kan du risikere, der er røget fugt, vand og skidt ind under taget, og derfor er det særligt vigtigt, du undersøger disse.

Hvis du står over for at skulle skifte tagplader, er det enormt vigtigt at undersøge, hvorvidt pladerne indeholder asbest. Er du i tvivl? Så spørg hellere en fagmand til råds. Hellere spørge én gang for meget end én gang for lidt.


Beton- eller teglsten

Har du en bolig med beton- eller teglsten, er det vigtigt, du er opmærksom på eventuelle knækkede sten, huller og vigtigst af alt frostsprængninger. Når du har et tag med beton- eller teglsten, kan du foretage små renoveringer løbende.

Det betyder, at hvis du pludselig har et par sten, der skal udskiftes, kan du nemt og trygt gøre dette. Det eneste, du skal være bevidst omkring, er, at det sandsynligvis medfører forskellige farvenuancer, når du mikser gamle sten med nye sten.

Skulle du dog stå over for en total renovering af dit tag, har tag af beton- og teglsten en utrolig stærk tagkonstruktion, der gør, at den kan bære langt de fleste typer tagmaterialer.


Vi har nu gennemgået en række ting, som du selv skal sørge for at være opmærksom på omkring dit tag. Det er en rigtig god idé at tjekke dit tag to gange om året, således du kan fange eventuelle skader så tidligt som muligt.

Jydsk Tagteknik

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt skaderne på dit tag hører hjemme i småtingsafdelingen eller faktisk er reelle problemer, bør du konsultere en fagmand, der nemt og hurtigt kan give et tagtjek. På den måde kan du stoppe eventuelle skader, før de udvikler sig. Hos Jydsk Tagteknik får du et gratis tagtjek, hvor de vurderer, om dit tag har brug for reparation, renovering eller udskiftning.

De kigger blandt andet på, om der er revnede eller løse tagsten eller -plader, om der er brug for rensning eller maling af taget, eller om du faktisk har behov for et helt nyt tag. Du er garanteret kompetente og erfarne tagspecialister, som i samspil med dig finder den bedst mulige løsning.

Sådan vedligeholder du dit tag

Uanset om du har et nyere eller ældre tag, bør du ikke blot tjekke det to gange årligt, men derimod også sørge for at vedligeholde det. Vedligeholdelse af tag dækker over en række forskellige ting, som vi vil gennemgå i det følgende.

Fjern mos og blade

Hvis du gerne vil have dit gamle eller nye tag til at holde længst muligt, skal du sørge for at fjerne mos og blade løbende. Det absolut bedste tidspunkt at gøre dette på er, når taget er helt tørt. Du skal og må endelig ikke bruge en højtryksspuler, da det kan skade dit tag. Du skal i stedet bruge ren og skær håndkraft. Alt, du skal bruge, er altså et par solide arbejdshandsker og en lille spand eller pose til at smide haveaffaldet i.

Det er vigtigt, du især er opmærksom på mos, da det hurtigt bliver et større problem på grund af rødderne. Rødderne kan nemlig trænge ind i små revner eller sprækker, hvilket giver adgang for fugt. I sig selv er det ikke nødvendigvis rødderne, som er det store problem, men mere fugten, som kan medføre frostsprængninger.

Hvis du allerede har gennemgået dit tag for mos og blade, kan du ligeledes kombinere det med en algebehandling. Det er nemlig algerne, der danner grobund for mos, som på sigt kan skade dit tag. Du skal dog sørge for at forhøre dig hos en specialist inden, da en forkert behandling kan risikere at skade dit tag. Et algeramt tag er ikke pænt, og da det faktisk er relativt billigt at få en fagmand til at hjælpe, er der mange, der vælger den løsning.

Rens nedløbsrør og tagrender

Ligesom det er vigtigt at tjekke taget for mos og blade, skal du også sørge for at fjerne blade og andet haveaffald fra dine tagrender og nedløbsrør. Vi anbefaler, du gør det to gange årligt (ligesom tagtjekket). Hvis tagrenden eller nedløbsrøret er stoppet til, kan vandet ikke løbe væk, og det resulterer i, at det løber over.

Du risikerer altså både frostskader og generelle skader på hus og sokkel, hvis tagrenden løbe over ved eksempelvis kraftig regn. Det medfører også eventuelle revner i tagrenden, hvilket du selvfølgelig også skal være opmærksom på.

Miljøstyrelsen har udarbejdet en kort guide omkring tips om alger og mos på tage og mure, som du bør tjekke ud. Det kan være en rigtig god idé at løbe denne igennem, da de giver yderligere råd til, hvad du især skal være opmærksom på, og hvordan du skal håndtere forskellige situationer vedrørende vedligehold af dit tag.

Du skal også være opmærksom på en eventuel terrassevarmer eller markiser, der kan være monteret omkring tagrender og tage. Deres montering og funktioner har nemlig også betydning for funktionen af dine tagrender og nedløbsrør.

Hvilke tagtyper findes der?

Tidligere i artiklen gennemgik vi en række ting, som du skal være opmærksom på ved tag af tagpap, fibercement eller tegl- eller betonsten. Dette er dog kun et mindre udsnit af de forskellige typer tage, som findes, og derfor vil vi introducere dig for en række andre tagtyper, således du kan få mere inspiration til et kommende tagskifte.

Uanset om du står over for et tagskifte inden for kort tid eller først om mange år, er det meget godt at have et billede af, hvad de forskellige tagtyper kan og er lavet af. Et tagskifte er nemlig en stor investering, og derfor ligger der ofte også mange overvejelser bag.

En af de første overvejelser er at finde et tag, som, du synes, er pænt. Men derudover skal du også tænke på levetid og vedligehold, for måske er du faktisk ikke interesseret i et tag, der kræver meget vedligeholdelse?

Tagpap

Tagpap har en levetid på mellem 30 og 40 år, og selvom det ikke er et tag med en lang levetid, er det til gengæld en af de billigere løsninger. Selve materialet og etableringsomkostningerne er nemlig holdt på et relativt lavt niveau, hvilket tiltaler mange.

Derudover er tagpap en tagtype, som kan lægges på næsten alle typer ejendomme, både fra ældre murermestervillaer til arkitekttegnede huse. En af de helt store fordele ved tagpap er, at det kan lægges med en hældning helt ned til tre grader.

Betontagsten

Betonsten er en moderne tagsten, der til forveksling minder om tegltagsten. Et tag af betonsten har en levetid på mellem 50 og 70 år, og du er garanteret et både holdbart og flot tag. Prisen er desuden også i den billigere ende, hvilket får mange til at vælge denne type tagsten frem for tegltagsten.

Materialet er som sagt billigere end tegltagsten, men til gengæld står du med en højere monteringspris. Dog er det et stort plus, at betonsten ikke kræver meget vedligeholdelse modsat tegltagsten.

Tegltagsten

Tegltagsten har ligesom betontagsten en utrolig levetid på mellem 50 og 70 år.  Det betyder, at hvis du vælger tegltagsten, er du næsten sikret ikke at skulle lægge tag på din bolig igen. Tegltag er kvalitetstag, og det klæder rigtig mange ejendomme.

Ulemperne ved tegltagsten er dog, at det ikke bare er materialet, som er dyrt, for monteringsprisen befinder sig også i den høje ende. Derudover kræver det en hel del vedligeholdelse, men hvis du er på udkig efter et pænt tag i høj kvalitet med en lang levetid, er et tag af tegltagsten et godt bud.

Stråtag

I gamle dage var stråtag utroligt brugt, da det både var et pænt og ikke mindst billigt tag. I dag ser vi ikke særligt mange, der vælger stråtag, men de, der gør, vælger det ofte, fordi det er autentisk og hyggeligt. Levetiden er langt fra lige så lang som hos de andre tagtyper, da den ligger på mellem 20 og 40 år.

Derudover er der også en forhøjet brandfare ved stråtag, hvilket faktisk har medført, at ejendomme med stråtag får en dyrere husforsikring.

Stålpladetag

Stålpladetag er en billigere løsning, da både materialerne og monteringsomkostningerne befinder sig i et overkommeligt og lavere niveau. Med et stålpladetag er du garanteret en levetid på mellem 40 og 50 år samt minimal vedligeholdelse.

Hvor stålpladetag før i tiden var tillagt industribygninger, haller og lignende, er det i dag også blevet populært blandt husejere, da det i højere grad har fået et udseende, der minder mere om tagsten end før i tiden. Flere og flere begynder altså at vælge stålpladetag, da de kan få et tag, der minder om tagsten, men til en pris, der er langt mere overkommelig.

Skifer- og bølgeeternittag

Med et skifer- eller bølgeeternittag får du et tag med en levetid på mellem 35 og 40 år. Et skifereternittag er et billigere materiale, som dog har en høj monteringspris, da det er relativt komplekst at lægge. Ligeledes kræver det også mere vedligehold end de andre tagtyper.

Bølgeeternittag minder i høj grad om skifereternittag, men en af dets helt store fordele ligger i den lave vægt. Det er nemlig et let tag, hvorfor det passer til mange forskellige boligtyper. Det er ikke alle boliger, der kan bære et tag af betontagsten eller tegltagsten, og derfor vælger flere eternit.

Kend dine styrker og begrænsninger

At investere i nyt tag er en dyrere affære, og derfor skal du også sørge for, at du ikke bare springer ud i det med bind for øjnene. Det handler i særdeleshed om at kende sine styrker og begrænsninger. Det er en rigtig god idé at hive en fagmand ind, hvis du ikke selv har den store viden inden for tag og tagtyper, eller hvis du bare er i tvivl om, hvorvidt dit tag overhovedet trænger til at blive skiftet.

Hvis det står klart, at du skal skifte tag, er næste skridt i processen at undersøge, hvilke tagtyper der findes, og hvilke du finder interessante. Det handler i høj grad om at gøre sig overvejelser i forhold til pris, levetid og vedligehold. Der er for eksempel ingen grund til at vælge et dyrt tegltag, hvis du ikke er interesseret i at vedligeholde dit tag mere end højst nødvendigt.

{{ reviewsOverall }} / 5 Brugere (0 Vurderinger)
Vurdering af testen0
Hvad synes andre brugere.. Skriv en vurdering
Order by:

Vær den første til at skrive en vurdering.

Verified
/ 5
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Skriv en vurdering